«Συζήτηση προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής»

Χωρίς να αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα, συνεδριάζει, στο Λουξεμβούργο το Eurogroup. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, η σημερινή συζήτηση θα προετοιμάσει την «μακρά πολιτική συζήτηση» που θα κάνουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα μάλιστα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής εντός των προσεχών ημερών. Προς το παρόν, πάντως, οι φήμες αυτές διαψεύδονται κατηγορηματικά. Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές θεωρούν πιθανό και νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ των κυρίων Τσίπρα και Γιούνκερ ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί πως με τα πρόσθετα μέτρα που έδωσε στους θεσμούς, έχει κλείσει το δημοσιονομικό "κενό" του 2015 και του 2016. Εκτιμούν ότι πλέον οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά, αλλά παραδέχονται ότι υπάρχουν δημοσιονομικές και άλλες αποκλίσεις στα προτεινόμενα μέτρα. Καθιστούν επίσης σαφές ότι η ελληνική πρόταση είναι συνολική και περιλαμβάνει και παρεμβάσεις στο σκέλος της ανάπτυξης και του χρέους με μετακύλιση μεταξύ άλλων των πληρωμών της ΕΚΤ με στήριξη από τον ESM όπως αναφέρεται στην πρόταση που έχει καταθέσει στους θεσμούς.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση τόνισε ότι οι ανακοινώσεις από την Ελλάδα δεν ήταν πολύ αισιόδοξες, επομένως δεν έχει μεγάλες ελπίδες για συμφωνία σήμερα. Παράλληλα ανέφερε εκ νέου ότι "Δεν θα έχουμε συμφωνία αν δεν είναι αξιόπιστη".

Την ανάγκη εξεύρεσης μιας κοινά αποδέκτης λύσης και "την αποφυγή ενός Βατερλώ" που αναμφισβήτητα θα ήταν, όπως ανέφερε, μια χρεοκοπία της Ελλάδας , επεσήμανε ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Οι πάντες αναμένουν νέες ιδέες και προτάσεις από την Ελλάδα είπε ο Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι είναι προϋπόθεση για τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων. Ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος του ελληνικού δημοσίου χρέους, ο γάλλος Επίτροπος άφησε σαφώς να εννοηθεί πως είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στη συνεδρίαση, είπε πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα ενδεχόμενες νέες προτάσεις. Απαντώντας σε ερώτηση αν θα συζητηθούν καινούργιες προτάσεις από την πλευρά της Ελλάδας, είπε πως εφόσον υπάρχουν προτάσεις που επιτρέπουν συμπαγή αποτελέσματα, «είμαστε εδώ για να τις εξετάσουμε».

Ανέφερε επίσης πως το ΔΝΤ χαρακτηρίζεται από ευελιξία και αξιοπιστία. «Προφανώς και είμαστε ευέλικτοι», σημείωσε, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα είναι αξιόπιστο, καθώς το ΔΝΤ έχει ευθύνη «απέναντι στα μέλη του από τη διεθνή κοινότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα