Σύσταση για το «κούρεμα» καταθέσεων

Να μην πειραχθούν οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ ήταν το αίτημα των περισσότερων υπουργών της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένου και του Έλληνα στο σημερινό έκτακτο Eurogroup. Αυτό ανέφεραν κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου διευκρινίζοντας ότι αυτό που ζήτησε η κυπριακή πλευρά ήταν η μεγαλύτερη ευελιξία η οποία και της δόθηκε. Δηλαδή, της δόθηκε το δικαίωμα να αποφασίσει ποιο θα είναι το «μείγμα» που θα επιλέξει στο κούρεμα των καταθέσεων με τη δέσμευση όμως να καταλήξει και πάλι σε ποσό ύψους 5,8 δισ. ευρώ.

Αρμόδια

στελέχη εξηγούν ότι η κυπριακή πλευρά παραμένει φειδωλή στην εξαίρεση όλων των καταθέσεων αξίας χαμηλότερης των 100.000 ευρώ διότι σε αυτό το σενάριο θα πρέπει μεσοσταθμικά, οι καταθέσεις υψηλότερης αξίας να κουρευτούν κατά 15,6%.

Με βάση τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών της 15ης Μαρτίου θα γίνει το κούρεμα των καταθέσεων, αναφέρει σε αποψινή ανακοίνωσή του το Κυπριακό υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία συνίσταται σε οικονομική ενίσχυση ύψους μέχρι 10 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και τη στήριξη της οικονομίας στο σύνολο της.

«Λόγω του μεγάλου μεγέθους των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και των επιτακτικών δημοσιονομικών αναγκών, το Εurogroup, συμφώνησε με τις Κυπριακές Αρχές, στην ανάγκη να επιβληθεί, για μία και μόνον φορά, ένα τέλος επί των καταθέσεων», τονίζεται. Το τέλος, όπως συμφωνήθηκε σε επίπεδο Eurogroup, αφορά την έκτακτη επιβολή, στις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό, τέλους ύψους 6.75% και για καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό τέλος ύψους 9.9%.

Νέες διαβεβαιώσεις από Γ. Στουρνάρα

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες τόσο σε κυπριακές όσο και σε ελληνικές τράπεζες στην Ελλάδα, έδωσε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποκτήσει το ενεργητικό και παθητικό τον κυπριακών τρόπων στην χώρα μας, μόλις ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις στην Κύπρο.

Επιβεβαιώνουν τον ενδιαφέρον τους οι ελληνικές τράπεζες

Την ύπαρξη ενδιαφέροντος εκ μέρους ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σχετικά με την απόκτηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα επιβεβαίωσαν ασφαλείς πηγές, μετά την ολοκλήρωση της αποψινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι οποιεσδήποτε ανακοίνωσεις θα γίνουν μετά τις αποφάσεις της κυπριακής Βουλής επι του σχετικού νομοσχεδίου που αφορά τις αποφάσεις του Eurogroup.

Με πληροφορίες από το capital.gr και το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε την προηγούμενη είδηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα