ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα η εκλογή Γραμματέα

Με τοποθετήσεις μελών ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με την εκλογή Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και τη συμπλήρωση των κενών θέσεων της Πολιτικής Γραμματείας μετά την αποχώρηση της ομάδας περί τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Παναγιώτης Ρήγας. «Μετά
την νίκη των εκλογών έχουμε βαρύ φορτίο ως κόμμα απέναντι στους εαυτούς μας και την κοινωνία», τόνισε ο κ. Ρήγας κλείνοντας τη διαδικασία των τοποθετήσεων της Κεντρικής Επιτροπής.

Στην εισήγησή της προς την Κεντρική Επιτροπή η Πολιτική Γραμματεία υπογραμμίζει την ανάγκη διεύρυνσης των οργανωμένων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, την ανάγκη να μην κρατικοποιηθεί το κόμμα, ενώ παράλληλα τονίζεται η θέση για τήρηση του μνημονίου, αλλά και η εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος.

Εν συνεχεία, το σχέδιο απόφασης της ΚΕ παρουσίασε ο Γιάννης Μπουρνούς, ενώ ακολουθεί η διαδικασία της εκλογής νέου Γραμματέα της ΚΕ και της συμπλήρωσης της Πολιτικής Γραμματείας.

Στην εισήγηση διευκρινίζεται ότι η ένταξη νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει με όρους στήριξης της προσπάθειας των ανατροπών, άρα με ιδεολογικό περιεχόμενο και όχι με όρους αναπαραγωγής πελατειακών σχέσεωνπου θα διασφαλίζουν μεν την εκλογική και κυβερνητική συνέχεια, αλλά θα διαμορφώνουν ελαστικές ιδεολογικές σχέσεις.

Εν όψει του συνεδρίου του κόμματος, τον Φεβρουάριο, στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση, το συνέδριο τουΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο των 30.000 μελών του, δηλαδή όσων πήραν μέρος στις διαδικασίες του 2012.

Στο πλαίσιο αυτό ζητείται από την Κεντρική Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως:

1. Κεντρική πολιτική καμπάνια για οργανωτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ

2. Ίδρυση Οργανώσεων Μελών σε κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο
3. Ίδρυση Ο.Μ. σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο
4. Λειτουργία και ουσιαστική δράση συνδικαλιστικής παράταξης στον εργατοϋπαλληλικό, τον αγροτικό, τον επιστημονικό και τον χώρο των μικρομεσαίων.
5. Ανασυγκρότηση και μαζικοποίηση της Νεολαίας. Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλει στην διεξαγωγή της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα εντός του Νοεμβρίου.

Παραίτηση Στ.Παναγούλη

Με επιστολή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης παραιτήθηκεαπό την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ωστόσο στηρίζει ως βουλευτής την κυβέρνηση και το κυβερνητικό της έργο.

Στην επιστολή του, με χτεσινή ημερομηνία, ο κ. Παναγούλης εξηγεί τουςλόγους της παραίτησης του από την ΚΕ, που σχετίζονται με τη θέση που τοποθετήθηκε υποψήφιος στη λίστα του ψηφοδελτίου της Β' Αθηνών, στις τελευταίες εκλογές.

Tοποθετήσεις στελεχών

Την κεντρική θέση του ότι «επειδή είμαστε στην κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθούμε με το κόμμα», διατύπωσε ο Γιάννης Δραγασάκης.«Aυτό πρακτικά σημαίνει πολλά πράγματα ακόμα και το εξής: Αν κρίνουμε ότι κάποιος δεν πρέπει αύριο να υπηρετεί την κυβέρνηση από θέση υπουργού, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε να υπηρετήσουμε από άλλη θέση. Δεν είμαστε δηλαδή μόνιμοι όσοι συμμετέχουμε σήμερα στο κυβερνητικό σχήμα» δήλωσε.

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι αν το κόμμα κρατικοποιηθεί και χάσει την ικανότητα αυτόνομης σκέψης και δράσης του, θα συμβούν δύο τινά: Δεν θα είναι σε θέση να στηρίξει το κυβερνητικό έργο και ό,τι πρόβλημα έχει η κυβέρνηση θα έχει και το κόμμα. «Η κυβέρνηση είναι το τρένο που μας επιτρέπει να πάμε πιο πέρα, το κόμμα είναι οι σιδηρογραμμές, θα υπάρχουνκαι μετά το τρένο και από αυτή την άποψη αποτελούν και τη συνέχεια του εγχειρήματος που έχουμε να υπηρετήσουμε», σημείωσε.

Για την αναγκαιότητα να υπάρξει καλύτερος συντονισμός σε όλα τα επίπεδα, από την κυβέρνηση μέχρι και τις οργανώσεις βάσης του κόμματος, μίλησε η Θεανώ Φωτίου. Μίλησε ειδικότερα για την αναγκαιότητα να υπάρχει εξειδίκευση σε κάθε υπουργείο, σε κάθε νομοθετική πράξη, άλλος τρόπος δουλειάς με συλλειτουργία στα τρία επίπεδα, μεταξύ κυβέρνησης, ΚΟ και κόμματος.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι «πρέπει να πάμε συντεταγμένα αλλά με αυτοποποίθηση χωρίς πολιτικούς αυτισμούς σε αυτή την πορεία για το συνέδριο». «Να φιλτράρουμε», είπε, «όλους αυτούς που θέλουν να έρθουν αλλά να μην υποκύψουμε στη λογική του φόβου ότι θα αλλοιωθούμε από μια τέτοια συνύπαρξη με αυτούς που θέλουν να δώσουν το ‘παρών' στο εγχείρημα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της εργασίας, των λαϊκών τάξεων, των άνεργων, των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είπε ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος,επισημαίνοντας ότι αυτό διαπιστώνεται και εκλογικά αλλά κυρίως μέσα απότον δημόσιο λόγο του κόμματος. Τόνισε ότι ένα κόμμα πλειοψηφικό πρέπει να μιλά με όρους εθνικού συμφέροντος και να έχει πολιτικές που βοηθάνε τα στρώματα που θέλει να αντιπροσωπεύει.

Στην αναγκαιότητα να στηριχθεί η κυβέρνηση κυρίως στα δύσκολα και τα επώδυνα, αναφέρθηκε ο Γιάννης Μπαλάφας.Είπε, μεταξύ άλλων, πως σε ό,τι αφορά στην είσοδο νεών μελών το κόμμα θυμίζει «λαιμό μπουκαλιού» και πως πρέπει να υπάρξει προσέγγιση των απομακρυνθέντων από το κόμμα, αλλά κυρίως του λαϊκού κόσμου που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες φορές. Μίλησε για παθογένειες στο κόμμα, αναφερόμενος και στις τάσεις, προσθέτοντας ότι μπορούν να βρεθούν τρόποισωστής λειτουργίας τους.

Για τον τρόπο δουλειάς των οργανώσων μίλησε ο Αριστείδης Μπαλτάς,προτείνοντας, μεταξύ άλλων, «χαρτογράφηση» της γειτονιάς, δηλαδή π.χ. πόσες και ποιες δομές υγείας υπάρχουν, τι δημόσιες υπηρεσίες κτλ, ώστε να καταγράφονται τα προβλήματα και οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι το κόμμα πρέπει να κατανοεί και να υπηρετεί τηνκοινωνία και μετά να ενημερώνεται η κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα