Συρία:Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Χαλέπι

Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ανηλεώς αντικαθεστωτικούς στην πόλη Ραστάν, στο κέντρο της Συρίας, όπου νέες διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί για σήμερα προς τιμήν των φοιτητών στο Χαλέπι, την δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις παρά την καταστολή.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι σκηνές βίας συνεχίζονται υπό το βλέμμα των παρατηρητών του ΟΗΕ,
οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί στη χώρα βάσει του σχεδίου του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν για να επιτηρήσουν την ορθή τήρηση της εκεχειρίας.

Οι αντικαθεστωτικοί έχουν καλέσει, όπως κάθε Παρασκευή, τον κόσμο να διαδηλώσει του βούλησή του για ανατροπή του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και να διατρανώσει την συμπαράστασή του στους φοιτητές στο Χαλέπι, οι οποίοι την προηγούμενη είχαν διαδηλώσει μαζικά παρουσία των Κυανοκράνων.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και προπύργιο επί 14 μήνες της λαϊκής εξέγερσης κατά του Άσαντ υπήρξε και σήμερα θέατρο δυναμικών διαδηλώσεων.

«Πρόκειται για τις σημαντικότερες διαδηλώσεις στο Χαλέπι από την έναρξη της εξέγερσης. Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε πολλά προάστια παρά την καταστολή», τονίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

«Το Χαλέπι βιώνει έναν πραγματικό ξεσηκωμό», τόνισε ο Μοχάμαντ αλ Χάλαμπι.

Από άκρου εις άκρον στη χώρα «δεκάδες χιλιάδες» άνθρωποι διαδηλώνουν, στις κατά το OSDH μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στη Συρία μετά την προκήρυξη της εκεχειρίας στις 12 Απριλίου.

Ένα βίντεο που διένειμαν οι αντικαθεστωτικοί εμφανίζει ένα μέγα πλήθος φοιτητών να κακολογεί τον Άσαντ, ή να περικυκλώνει ένα όχημα με τα διακριτικά του ΟΗΕ φωνάζοντας «ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς». Άλλο βίντεο παρουσιάζει νεαρούς καθισμένους στο πίσω μέρος οχήματος που οδηγεί παρατηρητής του ΟΗΕ και αποτυπώνουν σε εικόνα τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, που οπλισμένοι με γκλομπ βιαιοπραγούν με μένος κατά των φοιτητών.

Εν μέσω της αναστάτωσης στο Χαλέπι, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν ανακοίνωσε πως θα «μεταβεί λίαν συντόμως» στη Συρία, σύμφωνα με εκπρόσωπό του. Η έξαρση της βίας θα αποτελέσει κεντρικό θέμα των συνομιλιών του κατά τη μετάβασή του στη Δαμασκό, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει προγραμματισθεί ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα