Συρία: φόβοι έξαρσης της τρομοκρατίας

Μία αποδυναμωμένη αλ Κάιντα είναι δυνατόν να εμφανιστεί ενισχυμένη στη Συρία, όπου ο εμφύλιος πόλεμος θα μπορούσε να συμβάλει στην αναβίωση ενός από τα παρακλάδια του δικτύου , σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα αμερικανική δεξαμενή σκέψης.

"Είναι πολύ πρώιμο να προβλέψουμε την μακροπρόθεση απειλή που συνιστά η αλ Κάιντα και οι συνδεόμενες με εκείνη οργανώσεις, καθώς το κίνημα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο που μπορεί να αποδειχτεί ο 'επιθανάτιος ρόγχος' του. Αλλά ένας συνδυασμός ευνοϊκών συνθηκών στην ασταθή Μέση Ανατολή μπορεί να αναβιώσει το δίκτυο", αναφέρει

η δεξαμενή σκέψης Bipartisan Policy Center (BPC) σε έκθεση που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Εσωτερικής Ασφαλείας, με τίτλο "Η τρομοκρατία των τζιχαντιστών: Μία Αξιολόγηση της Απειλής".

Μία από τις πιο δραστήριες συριακές οργανώσεις ανταρτών που μάχονται κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι το Μέτωπο αλ Νούσρα, που είναι παρακλάδι της αλ Κάιντα.

Οι πολέμιοι του σχεδίου επίθεσης στη Συρία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επισημαίνουν ότι ένα πλήγμα στις κυβερνητικές δυνάμεις, με αφορμή την πρόσφατη επίθεση με χημικά όπλα στην Δαμασκό, θα βοηθούσε το Μέτωπο αλ Νούσρα.

"Το μέλλον της αλ Κάιντα παίζεται στη Συρία ως έναν βαθμό. Αν ρίξουμε μία ματιά τον κόσμο, υπάρχουν πολλά σημεία όπου δεν τα πηγαίνει καλά. Αλλά είναι σαφές ότι στη Συρία τα πηγαίνει καλά", λέει ο Πίτερ Μπέργκεν, ειδικός στην αλ Κάιντα και ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης.

Επικεφαλής του Προγράμματος Εσωτερικής Ασφαλείας του BPC είναι ο πρώην κυβερνήτης του Νιού Τζέρσι, ο ρεπουμπλικανός Τόμας Κιν και ο πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών στην Ιντιάνα Λι Χάμιλτον, οι οποίοι προεδρεύουν της Επιτροπής για την 11η Σεπτεμβρίου, που επεξεργάστηκε τα στοιχεία αναφορικά με την ετοιμότητα των αμερικανικών αρχών και την αντίδρασή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001.

Η έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της 12ης επετείου από τις επιθέσεις, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μία πιο ακαθόριστη τρομοκρατική απειλή, περιλαμβανομένων των πιθανών επιθέσεων από ριζοσπαστικοποιημένα μεμονωμένα άτομα.

Ο εξοπλισμός των ενόπλων οργανώσεων που δρουν στη Συρία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα βαρέα όπλα να πέσουν στα χέρια οργανώσεων τζιχαντιστών, αναφέρει η έκθεση.

Το οπλοστάσιο χημικών όπλων του Άσαντ επίσης συνιστά πιθανό πρόβλημα, αν οργανώσεις σαν το Μέτωπο αλ-Νούσρα αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναφέρει ακόμη ότι τα όπλα αυτά μπορούν είτε να χρησιμοποιηθούν εντός της Συρίας, είτε να βγουν από την χώρα και να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές επιθέσεις.

Ξένοι μαχητές

Ένας ακόμη κίνδυνος που ελοχεύει από τον συριακό εμφύλιο πόλεμο είναι η παρουσία στη Συρία χιλιάδων εξτρεμιστών μουσουλμάνων ξένων μαχητών, περιλαμβανομένων Αμερικανών.

"Οι συνεχιζόμενες απόπειρες και επιτυχίες ξένων ενόπλων οργανώσεων για την εγκατάσταση δικτύων υποστήριξης στις ΗΠΑ συνιστούν μία πιθανή μελλοντική απειλή, καθώς τα άτομα που χρηματοδοτούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο εξωτερικό μπορεί να κατευθυνθούν στον σχεδιασμό επιθέσεων στο εσωτερικό της χώρας, ενώ οι αμερικανοί πολίτες που μάχονται στο πλευρό ξένων οργανώσεων μπορεί να επιστρέψουν για να αναπτύξουν τρομοκρατική δράση στις ΗΠΑ", συνεχίζει η έκθεση.

Ο πρώην αρχηγός του FBI, ο Ρόμπερτ Μάλερ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Υπηρεσία ανησυχεί για το ενδεχόμενο να πολεμούν στη Συρία Αμερικανοί, οι οποίοι θα φέρουν στις ΗΠΑ τις τρομοκρατικές τακτικές.

Ωστόσο, ένας αμερικανός αξιωματούχος της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας προέβλεψε πρόσφατα ότι ελάχιστοι Αμερικανοί μάχονται στη Συρία, παρότι άλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι πολλές δεκάδες αμερικανοί πολίτες έχουν μεταβεί στη χώρα από την έναρξη του εμφυλίου το 2011.

Αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας ανησυχούν περισσότερο για την μετακίνηση από και προς τη Συρία επίδοξων μαχητών από ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Οι πολίτες αυτών των χωρών μπορούν εύκολα να εισέλθουν στις ΗΠΑ χωρίς να πάρουν βίζα κι έτσι οι μαχητές που μετέβησαν στη Συρία από αυτές τις χώρες μπορεί να συνιστούν τρομοκρατική απειλή.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θεωρούν πως περί τους 70 με 100 βρετανοί πολίτες μάχονται στη Συρία στο πλευρό των αντικαθεστωτικών, πολλοί από αυτούς στις τάξεις του Μετώπου αλ Νούσρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα