Συρία: Δύο χρόνια μετά

Έκκληση από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για έναν αποτελεσματικό μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Η οργάνωση επισημαίνει την ύπαρξη χιλιάδων ανθρώπων που δεν έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία τουλάχιστον επτά χιλιάδες άνθρωποι μετακινούνται καθημερινά στα σύνορα με γειτονικές χώρες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα βοήθεια σε περίπου 1.500 Σύρους στα σημεία εισόδου.

Η τεράστια ανθρωπιστική κρίση δύο χρόνια (Μάρτιος 2011) μετά την

έναρξη των συγκρούσεων στη Συρία είναι το αντικείμενο της Συνέντευξης Τύπου με θέμα «Συρία δύο χρόνια μετά: Η αποτυχία της διεθνούς βοήθειας», που παραχωρούν σήμερα «Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

Ταυτόχρονα, θα παρουσιαστεί η επίσημη έκθεση της οργάνωσης.

Ομιλητές είναι ο Δημήτρης Γιαννούσης, Χειρουργός, μέλος της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Συρία και ο Απόστολος Βεΐζης, Γιατρός, Υπεύθυνος Προγραμμάτων Ελληνικού Τμήματος Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ο Έλληνας χειρουργός, μέλος της ομάδας επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από τη Συρία καταθέτει την εμπειρία του και ο υπεύθυνος προγραμμάτων περιγράφει την κατάσταση και τις τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες και τις προκλήσεις στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας προέρχεται από τη Συριακή διασπορά ή χώρες «φιλικές» προς την αντιπολίτευση
«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν έχουν ακόμα άδεια για να εργαστούν στη Συρία. Έτσι δεν έχουν πρόσβαση στις περιοχές που ελέγχονται από τη Δαμασκό. Έχουμε ανοίξει τρία νοσοκομεία στη βόρεια Συρία, έχουμε περιθάλψει 16.000 ασθενείς κι έχουμε πραγματοποιήσει 1.300 χειρουργικές επεμβάσεις», δήλωσε ο κ. Βεΐζης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η παροχή βοήθειας γίνεται με μεγάλο κίνδυνο για το προσωπικό και η διανομή βοήθειας έχει πολύ μεγάλα κενά αυτό καθιστά την παροχή βοήθειας εξαρτώμενη από την πολιτική ατζέντα αυτών των παραγόντων».

«Η ασφάλεια ήταν το μείζον πρόβλημα», τόνισε ο κ. Γιαννούσης και πρόσθεσε: «Είχαμε την ατυχία να βιώσουμε δύο μαζικά γεγονότα πολλαπλών βομβαρδισμών Ήταν πολύ σημαντικό το ότι βρισκόμασταν εκεί και ήμασταν μάρτυρες. Ότι μέσα από εμάς θα μπορούσε να μαθευτεί. Αυτή τη στιγμή στη Συρία τα νοσοκομεία είναι στόχοι».

Δείτε το βίντεο για τη Συρία:


Συρία - Δύο χρόνια συγκρούσεων από msfgreece
Keywords
Τυχαία Θέματα