Συνομιλίες Μόσχας- Βρυξελλών για το South Stream

Την εκτίμηση, ότι η Ρωσία και οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream θα καταλήξουν σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την υλοποίησή του, εξέφρασε ο γενικός διευθυντής της σερβικής δημόσιας επιχείρησης παροχής φυσικού αερίου Srbijagas, Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ.Μπαγιάτοβιτς γνωστοποίησε ότι ξεκίνησαν ήδη οι συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας, για την εφαρμογή του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου (η τρίτη δέσμη νομοθετικών μέτρων για την

Απελευθέρωση της Εσωτερικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της ΕΕ), σε ό,τι αυτό σχετίζεται με τον South Stream.

Οι διευθυντής της Srbijagas σημείωσε ότι στο πλαίσιο των κατασκευαστικών εργασιών που θα ξεκινήσουν από το επόμενο έτος στη Σερβία, θα υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε δε ότι η σημασία του έργου έγκειται στη μείωση του κινδύνου μεταφοράς και τη βελτίωση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου.

"Πρόκειται για νέες ποσότητες φυσικού αερίου, που είναι περισσότερο αναγκαίες, καθώς η ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 7% σε ετήσια βάση. Αυτές οι ποσότητες (φυσικού αερίου) δε μπορούν να εξασφαλιστούν από εναλλακτικές πηγές ενέργειας", δήλωσε ο κ.Μπαγιάτοβιτς, προσθέτοντας ότι το κόστος των εναλλακτικών πηγών ενέργειας εξακολουθεί να υπερβαίνει εκείνο του φυσικού αερίου.

Το επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομικής αγοράς, σύμφωνα με τον κ.Μπαγιάτοβιτς, μετατοπίζεται προς τις χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες, κυρίως στην Ασία, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρώπη θα πρέπει να έχει μία σοβαρή γεωστρατηγική οικονομική απάντηση, προκειμένου να αποδείξει την ανταγωνιστικότητά της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα