Συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας για το οπλοστάσιο

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την αιφνιδιαστική παρουσίαση του σχεδίου της Μόσχας, το οποίο ήδη αποδέχθηκε η Δαμασκός, για παράδοση στη διεθνή κοινότητα του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει τη ρωσική πρόταση με "σκεπτικισμό" θεωρώντας την ως μια πιθανή "τακτική καθυστέρησης", "υπό την απειλή ανάληψης

στρατιωτικής δράσης".

"Πρέπει να παραμείνουμε σε επαφή με τη Ρωσία και με άλλες χώρες για να εκτιμήσουμε τη σοβαρότητα αυτής της πρότασης. Ταυτοχρόνως, είναι πολύ σημαντικό να μην χαλαρώσουμε τις πιέσεις", δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Από την πλευρά της η Σούζαν Ράις, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν μπορούν να επιτρέψουν σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν να νομίζουν ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αντιδράσει σε μια επίθεση με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Αποδεκτή υπό τουλάχιστον τρεις όρους έκρινε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς την πρόταση της Ρωσίας να τεθεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο. Η πρόταση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ "αξίζει να μελετηθεί", σημείωσε ο Φαμπιούς ζητώντας "συγκεκριμένες, γρήγορες και επαληθεύσιμες δεσμεύσεις" εκ μέρους του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα