Σύνοδος Ναυάρχων: Επί τάπητος το Συριακό

Οι εξελίξεις στη Συρία θα απασχολήσουν τη Σύνοδο των Ναυάρχων, σήμερα και αύριο στην Αθήνα με τη συμμετοχή 26 αρχηγών πολεμικών ναυτικών χωρών της Ευρώπης και τεσσάρων παρατηρητών από Διεθνείς Οργανισμούς.

Την προεδρία της συνόδου CHENS 13 έχει αναλάβει ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.

Στη σύνοδο αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, σε επίπεδο στρατιωτικής προετοιμασίας. Το ενδεχόμενο διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία θέτει, εκτός από την αυτονόητη ετοιμότητα πολεμικής δράσης και άλλα προβλήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα όπως της μεταφοράς αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες, πως έγινε στο Λίβανο, αλλά και της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, σε αποκλεισμένες περιοχές χωρών της Μέσης Ανατολής. Σε αυτού του είδους της επιχειρήσεις πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος των Πολεμικών Ναυτικών χωρών της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

Ο ρόλος της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, στην περίπτωση γενικευμένης στρατιωτικής εμπλοκής στη Συρία, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η εναέρια επιτήρηση και η διασφάλιση των θαλασσίων οδών, στην Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύουν , για μια ακόμη φορά τη σημασία της αεροναυτικής βάσης της Σούδας για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων. Το ελληνικό ΓΕΕΘΑ και ιδίως το Πολεμικό Ναυτικό, αναμένεται να αναλάβουν καθοριστικό ρόλο και στον τομέα των πολυεθνικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και σε ανθρωπιστικές αποστολές, όπως συνέβη πρόσφατα στις περιπτώσεις του Λιβάνου και της Λιβύης.

Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα