«Συνεκμετάλλευση» προτείνουν οι Τούρκοι

Πρόταση για «συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Κύπρο» παρουσίασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, κατά τη διάρκεια 15λεπτης συνάντησης που είχαν στην έδρα του ΟΗΕ.

Όπως και πέρυσι, η συνάντηση έγινε στο τέλος της εβδομάδας της επίσημης έναρξης των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης.

Διπλωματική πηγή που επικαλείται το ΑΜΠΕ, δήλωσε ότι αποδοχή της πρότασης, η οποία έχει ξαναγίνει από πλευράς Έρογλου, θα ισοδυναμούσε με αναγνώριση του ψευδοκράτους της βορείου

Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν «απόψεις σχετικά με τους τρόπους αναζωογόνησης των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και συζήτησαν το έργο των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών», ενώ έγινε συζήτηση για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε ότι οι πόροι αυτοί θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ επωφελείς και για τις δύο κοινότητες και χρηματοδοτώντας μια διευθέτηση (του Κυπριακού)», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Έρογλου επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του περί "δυο κρατών" στην Κύπρο, ισχυριζόμενος ότι οι συνομιλίες έφτασαν σε αδιέξοδο ως αποτέλεσμα της άρνησης της ελληνοκυπριακής πλευράς να αποδεχθεί χρονοδιάγραμμα ή πολυμερή διάσκεψη. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «ο κ. Χριστόφιας ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το λόγο ότι δεν βλέπει αρκετή πρόοδο για διευθέτηση».

Όπως επεσήμανε, η πολυμερής διάσκεψη ήταν πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά οι Ελληνοκύπριοι την απέρριψαν. Ισχυρίστηκε τέλος, ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ συμμερίζεται την ελπίδα της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για να υπάρξει χρονοδιάγραμμα και διαδικασία "πάρε-δώσε" ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο λύση στο Κυπριακό.

Για μία ακόμη φορά ο Ντερβίς Έρογλου επανέλαβε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ, γι' αυτό αρνούνται να συνομιλήσουν κατά την περίοδο αυτή, και ότι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μετά τις εκλογές στη «Νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή τον ερχόμενο Φεβρουάριο, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι όποιος εκλεγεί «νέος πρόεδρος των Ελληνοκυπρίων, θα μπορέσει να καταφέρει να φτάσουμε σε μια βιώσιμη, δίκαιη και ρεαλιστική λύση».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα