Συνεδριάζει η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ

Με φόντο τους αστερίσκους και τις επιφυλάξεις των εταίρων, παρά την κατ' αρχήν έγκριση των ελληνικών προτάσεων, αλλά και τις ενστάσεις από το εσωτερικό της κυβέρνησης για σημεία του κειμένου Βαρουφάκη, συνεδριάζει σε μία ώρα υπό τον Αλέξη Τσίπρα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κεκλεισμένων των θυρών. Η κυβέρνηση τονίζει ότι στο ελληνικό κείμενο υπάρχουν και θέσεις με τις οποίες η Αθήνα
δεν συμφωνεί, και θα καταβάλει προσπάθεια να τις τροποποιήσει. Τετ-α-τετ στο καφενείο της Βουλής είχε χθες ο κ. Βαρουφάκης με τον υπουργό παραγωγικής ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος εξακολουθεί να αντιδρά στις ιδιωτικοποιήσεις.

Κέρδος για τον ελληνικό λαό ότι η λίστα είναι γενικόλογη, δεν έχει δεσμευτικές παρεμβάσεις αλλά περιλαμβάνει συγκεκριμένα θετικά σημεία που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης πριν από λίγο στον ΑΝΤ1. Πρόσθεσε πάντως πως θα γίνεται και διαβούλευση με τους θεσμούς για τα νομοσχέδια πριν την ψήφιση τους.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως επετεύχθη η στρατηγική του διαχωρισμού δανειακής σύμβασης και μνημονίου. «Πρέπει να δώσουμε ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας σε φοροδιαφυγή, δημόσιο τομέα και διαφθορά», ανέφεραν περιγράφοντας τις προκλήσεις του τετραμήνου. Υπογράμμισαν ωστόσο πως με τη νέα συμφωνία διασφαλίζετε πως δεν θα υπάρξουν εντός του τετραμήνου νέα υφεσιακά μέτρα και ότι η τρόικα όπως την γνωρίζουμε δεν θα ξαναέρθει στην Αθήνα. Σχετικά με τον ΦΠΑ κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι θα περιορισθούν οι απαλλαγές και θα ακυρωθούν οι μη λελογισμένες μειώσεις χωρίς αυτή η αλλαγή να αφορά τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ και την αύξηση του αφορολόγητου οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι πρέπει να αλλάξουν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο και τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν αποφάσεις γι αυτά τα θέματα όσο και για κόκκινα δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Από σήμερα το πρωί ξεκινά η συζήτηση με τους εταίρους για το χρηματοδοτικό κενό ανέφεραν, ξεκαθαρίζουν πως τόσο το θέμα της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδος όσο και το τι θα ακολουθήσει μετά τις 30 Ιουνίου αποτελούν «αχαρτογράφητα» ζητήματα.
Για τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι εν λόγω κύκλοι ανέφεραν πως η εντολή που είχε λάβει ο κ. Βαρουφάκης ήταν «να διαπραγματευτεί με στόχο τη συμφωνία και όχι τη ρήξη».

Δεν θα γίνουν μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας σχολιάζοντας τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Όσον αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, διευκρινίζουν πως δεν θα θιγούν δικαιώματα εργαζομένων γυναικών με ανήλικα παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες και εργαζόμενοι σε βαρέα ανθυγιεινά.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «με την πρόταση Βαρουφάκη αποδέχθηκε και το e-mail Χαρδούβελη που στόχευε στο να βγούμε από την εποχή των Μνημονίων, αλλά αντίθετα η τωρινή πρόταση το υιοθετεί με δυσμενέστερες εκδοχές σε κάποια σημεία, για να φέρει τη χώρα σε νέο Μνημόνιο!».

Για απόλυτη τούμπα με άγαρμπο και βλαπτικό για τα συμφέροντα της χώρας τρόπο έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ. Καλεί όσους «λιθοβολούσαν» το e-mail Χαρδούβελη «να αντιληφθούν ότι αυτό αφορούσε την έξοδο από το μνημόνιο, ενώ το mail Βαρουφάκη αφορά την παραμονή στο τρέχον μνημόνιο και αργότερα θα προστεθούν οι όροι υπαγωγής στο μνημόνιο 3».

Συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής στο Σύνταγμα. Παράλληλα πρόταση νόμου για την κατάργηση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων που το συνοδεύουν πρόκειται να καταθέσει σήμερα το ΚΚΕ, ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα