Συνεχίζονται οι μάχες

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, το πολιτικό όργανο των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη, καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση, την οποία αποδίδει στο καθεστώς Καντάφι, που σημειώθηκε τηνΤετάρτη το βράδυ σε χώρο στάθμευσης ενός από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Βεγγάζης.

    "Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο καταδικάζει την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο και δηλώνει ότι δεσμεύεται να φέρει τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του.

   
"Αυτή η τρομοκρατική πράξη δείχνει, για μια ακόμα φορά, τον ανεύθυνο και εγκληματικό χαρακτήρα του καθεστώτος Καντάφι. Καμιά τρομοκρατική πράξη δεν μπορεί να αναχαιτίσει το κίνημα προς την ελευθερία, την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που επέλεξε ο λαός και στηρίζει η διεθνής κοινότητα", τονίζεται στην ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του συμβουλίου Μουσταφά Αμπντουλτζαλίλ.

    Από την έκρηξη δεν προκλήθηκαν θύματα, αλλά δύο αυτοκίνητα που βρίσκονταν στο χώρο στάθμευσης του ξενοδοχείου Tibesti καταστράφηκαν.

    Στο ξενοδοχείο αυτό όπου διαμένουν διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και αξιωματούχοι των αντικαθεστωτικών, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι εγκαινίασε την Τρίτη το προξενείο της χώρας του και τόνισε πως το "καθεστώς Καντάφι έχει τελειώσει", εκφράζονταν την πλήρη υποστήριξη του στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

    Χθες Τετάρτη και η Μάλτα, μετά την Βρετανία, την Γαλλία, την Ιταλία, το Κατάρ, την Γκάμπια και την Ιορδανία, ανακοίνωσε ότι θεωρεί το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως το μόνο νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού.

    Νωρίς σήμερα το πρωί, το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε νέες αεροπορικές επιδρομές στην Τρίπολη και τουλάχιστον έξι ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν από διαφορετικές περιοχές της λιβυκής πρωτεύουσας.

    Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ανακοίνωσε χθες ότι παρατείνεται για τρεις μήνες η αποστολή της Συμμαχίας στη Λιβύη, η οποία αρχικά θα ολοκληρωνόταν στα τέλη Ιουνίου.

    "Η απόφαση μας στέλνει ένα σαφές μήνυμα στο λαό της Λιβύης: το ΝΑΤΟ, οι εταίροι του και η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της βρίσκονται στο πλευρό σας. Ενωμένοι σας διαβεβαιώνουμε ότι θα μπορέσετε να οικοδομήσετε το μέλλον σας και αυτή η ημέρα πλησιάζει", υπογράμμισε ο Ράσμουσεν.

    Στο μεταξύ, επιτροπή που συστάθηκε από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι εντόπισε "σειρά σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

    "Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν από τις λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις", υπογραμμίζεται στην έκθεση της επιτροπής. Ακόμα τονίζεται "πως έγινε υπερβολική χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών, κυρίως τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες".

    Στην έκθεση καταγγέλλονται επίσης παράνομες κρατήσεις, εξαφανίσεις, σοβαρές επιθέσεις εναντίον των μέσων ενημέρωσης, αλλά και απαγόρευση της πρόσβασης σε κάθε είδους ιατρική
Keywords
Τυχαία Θέματα