Συνεχίζεται το θρίλερ

Παράταση της αγωνίας στο θρίλερ των διαπραγματεύσεων με τη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο να μετατίθεται για σήμερα. Οι επαφές του πρωθυπουργού με την τρόικα κράτησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ είχε προηγηθεί η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών μας με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, καθώς τα

ανοιχτά μέτωπα παραμένουν. «Λερναία Ύδρα» χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Δυστυχώς οι διαπραγματεύσεις είναι τόσο σκληρές, που ενώ συνεχώς κλείνουμε μέτωπα, ανοίγουν νέα σε άλλο σημείο». είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι προφανές ότι ασκείται πολύ μεγάλη πίεση απέναντι στη χώρα, ασκείται πολύ μεγάλη πίεση στον ελληνικό λαό, στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δραματικό και οξύ δίλημμα. Διότι η σωτηρία της χώρας, η παραμονή της στο ευρώ, το PSI, η οριστικοποίηση της νέα δανειακής σύμβασης και η λήψη των χρημάτων που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία της Ελλάδας, συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος, συνεπάγεται θυσίες» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος και υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί.

Εν τω μεταξύ η μείωση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει όλα τα κλιμάκια ενώ έχει κι επιπτώσεις στο επίδομα ανεργίας. Σε 369 από 461 ευρώ που είναι σήμερα θα μειωθεί το επίδομα ανεργίας. Απώλειες τρεις μισθοί ετησίως σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια, μειώσεις στο ύψος των κύριων συντάξεων κι ανάγκη για ένα νέο πιο σκληρό ασφαλιστικό σύστημα. Σοβαρές επιπτώσεις σε όλους τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα από την κατάργηση της μετενέργειας καθώς με τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων θα ορίζεται ως βάση ο νέος μειωμένος κατώτατος μισθός.

Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την Αθήνα, λέγοντας πως ο χρόνος των διαπραγματεύσεων έχει ήδη τελειώσει. Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί τόνισαν από κοινού πως δεν πρόκειται να εκταμιευθούν κεφάλαια εάν δεν ληφθούν αποφάσεις. Μάλιστα πρότειναν τη δημιουργία ενός ξεχωριστού ταμείου αποπληρωμής του χρέους, στο οποίο θα πηγαίνουν τα ελληνικά έσοδα για να εξοφλείται κατά προτεραιότητα το χρέος. Οι Έλληνες ηγέτες έχουν «αναλάβει δεσμεύσεις και πρέπει να τις τηρήσουν, δεν υπάρχει άλλη επιλογή», δήλωσε ο κ. Σαρκοζί. «Ο χρόνος πιέζει και δεν καταλαβαίνω ποιο το όφελος των καθυστερήσεων» είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση συμφωνίας, τόνισε και ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή αναμένει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Ελλάδα, χωρίς τις οποίες «δεν έχει κανένα νόημα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να συνεδριάζουν, μιλώντας αορίστως».

Στην απόλυση 15.000 δημόσιων υπαλλήλων εντός του 2012 από υπουργεία κι εποπτευόμενους φορείς αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Οι απολύσεις αναμένεται να προέλθουν από καταργήσεις ζημιογόνων οργανισμών, φορέων και δομών του Δημοσίου. Οι υπάλληλοι θα ενταχθούν για ένα χρόνο σε καθεστώς εφεδρείας και θα αμείβονται με το 60% των αποδοχών τους και
Keywords
Τυχαία Θέματα