Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Συνεχίζεται η συνάντηση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών, σήμερα Τρίτη πρωί, με στόχο την επίλυση των όποιων εκκρεμοτήτων και την επίτευξη συμφωνίας εντός των αμέσως προσεχών ωρών. Η συνάντηση συμπληρώνει 18 ώρες από την έναρξή της με μια μικρή διακοπή χθες το απόγευμα, στη διάρκεια της οποίας συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο για την οικονομική πολιτική υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε να μην ληφθεί κανενα νέο μέτρο αναφορικά

με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015-2016.

Οι στόχοι που συμφωνήθηκαν ειναι:

Πρωτογενές έλλειμμα -0,25% του ΑΕΠ το 2015, +0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, +1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και +3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Συμφωνία έχει υπάρξει σχεδόν σε όλα τα επιμέρους ζητήματα, και στην παρούσα φάση συζητούνται οι εκκρεμότητες σε ορισμένα ζητήματα (κόκκινα δάνεια, ταμείο αποκρατικοποιήσεων, απελευθέρωση αγοράς ενέργειας) προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.

Πληροφορίες του Αθήνα 984 αναφέρουν ότι αν η διαπραγμάτευση δεν ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες, στόχος και των 2 πλευρών είναι να έχει επέλθει συμφωνία το αργότερο ώς το Γιούρογκρουπ της Παρασκευής.

"Η διαπραγμάτευση πάει αρκετά καλά. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε συμφωνία" τόνισε ο Υπουργος Οικονομικών μετά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Διαφορές την ίδια ώρα μεταξύ των θεσμών για το ύψος του δανείου που πρέπει να λάβει η Ελλάδα. Στα 90 δισ ευρώ υπολογίζει το νέο πρόγραμμα το ΔΝΤ, σύμφωνα με τη Handelsblatt, ποσό μεγαλύτερο από τα 82 έως 86 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν υπολογίσει οι Ευρωπαίοι εταίροι για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μας έως τα τέλη του 2018.

Την εκταμίευση ενός πρώτου πακέτου έως και 10 δισ ευρώ για την άμεση ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, πριν ολοκληρωθούν τα νέα τεστ αντοχής που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξετάζουν οι εταίροι, όπως δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. Επισήμανε πως οι δανειστές αναγνωρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση.

Εν τω μεταξύ, μικρότερη κατά 1,5 δισ. ευρώ ήταν η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA τον Ιούλιο εξαιτίας της επιστροφής κεφαλαίων, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα