Συνεχίζεται η αναταραχή στην κινεζική χρηματαγορά

Απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι μετοχές στην Κίνα, καθώς το Πεκίνο προσπάθησε για μια ακόμη φορά να προσφέρει στήριξη στη χρηματιστηριακή αγορά, της οποίας οι έντονες διακυμάνσεις έχουν ενισχύσει τους φόβους για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Μετά τις απώλειες άνω του 8% που κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες χθες, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές είπαν ότι διερευνούσαν περιπτώσεις ντάμπινγκ σε μετοχές. Νωρίτερα, η ρυθμιστική αρχή της χώρας, η CSRC, είπε ότι ήταν έτοιμη να αγοράσει μετοχές για να σταθεροποιήσει την αγορά, ενώ η κεντρική τράπεζα
διοχέτευσε μετρητά στις χρηματαγορές και άφησε να εννοηθεί ότι ίσως υιοθετήσει μέτρα περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης.

Παρά τις κινήσεις αυτές, που στόχο είχαν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των μη θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι αποτελούν την πλειονότητα στις χρηματιστηριακές αγορές της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε σήμερα κατά 1,7%, ενώ ο δείκτης CSI300 των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιριών στη Σανγκάη και το Σενζέν έχασε 0,2%.

Και οι δύο δείκτες κατέγραψαν ιδιαίτερες διακυμάνσεις - κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο για τις χρηματιστηριακές αγορές της Κίνας - σημειώνοντας από απώλειες 5% έως και κέρδη άνω του 1%.

Η χθεσινή δραματική πτώση ήρθε να διαταράξει τρεις εβδομάδες σχετικής ηρεμίας για τις κινεζικές μετοχές, ως αποτέλεσμα της κρατικής παρέμβασης με τις αρχές να διοχετεύουν ρευστότητα στην αγορά, απαγορεύοντας παράλληλα σε πολλούς επενδυτές να πουλήσουν τις μετοχές τους.

Η υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές της Κίνας έχει δημιουργήσει φόβους στους επενδυτές για την υγεία της κινεζικής οικονομίας και έστρεψε πολλούς εξ αυτών σε ασφαλείς επιλογές όπως τα κρατικά ομόλογα και το ιαπωνικό γεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΑΜΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα