Αμφίπολη:Συνέχιση εργασιών

Συνεχίζονται οι τεχνικές εργασίες θωράκισης του ταφικού μνημείου και του αμέσως περιβάλλοντος χώρου, στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη, προκειμένου να αποφευχθούν επιπτώσεις από τις όποιες καιρικές συνθήκες.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού κι Αθλητισμού, οι εργασίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την διαμόρφωση των επιχώσεων του πρώτου θαλάμου σε βαθμιδωτό αντίβαρο ,για την ευστάθεια του δεύτερου διαφράγματος, την ολοκλήρωση των εργασιών αντιστήριξης που χρειάζονται για την προσωρινή σταθεροποίηση του επιστυλίου του δεύτερου διαφράγματος, το οποίο φαίνεται να είναι ασταθές,

καθώς και την ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών αντιστήριξης στον τοίχο των Σφιγγών.

Επίσης, κατασκευάζεται επίπεδο εργασίας, με πλάκες κόντρα-πλακέ, επί του πρώτου διαμερίσματος, στο επίπεδο του επιστυλίου, με στόχο την ασφαλή πρόσβαση και την λεπτομερή παρατήρηση και επιθεώρηση από κοντινή απόσταση της θόλου του πρώτου θαλάμου, αλλά και για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Προκειμένου για την ευχερή απορροή ομβρίων υδάτων και την τοποθέτηση στεγανωτικής μεμβράνης, πίσω από την περιοχή του υπάρχοντος στεγάστου προστασίας της εισόδου στον τάφο, κατασκευάζεται προσωρινή στραγγιστική αύλακας στην εξωτερική περίμετρο του περιβόλου.

Επίσης, σε εξέλιξη ο σχεδιασμός των προσωρινών μέτρων αντιστήριξης και υποστήλωσης του δεύτερου διαφράγματος, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή και ασφαλής η προσπέλαση και οι εργασίες αποχωμάτωσης και υποστήριξης της θόλου του δευτέρου θαλάμου.

Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού του περιβόλου του τύμβου, στα νοτιοδυτικά. Μετά την ολοκλήρωση των μέτρων προστασίας, θα ξεκινήσουν οι ανασκαφικές εργασίες εντός του μνημείου.

Βάνα Λυκομήτρου

Keywords
Τυχαία Θέματα