Συνάντηση ενόψει Eurogroup

Πρώτη συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής στο αυριανό Eurogroup με τις τελικές αποφάσεις να παραπέμπονται στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου.

Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπουμ σε έγγραφο για την ημερήσια διάταξη της συνόδου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Ενδεχομένως θα συζητηθεί η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος η οποία θα εξαρτηθεί επίσης από την πρόσβαση της Ελλάδας

στις χρηματοπιστωτικές αγορές» αναφέρει.

Συνάντηση θα έχουν στις 12.30 το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup.Παράλληλα, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε Κύπρο και Αίγυπτο για την τριμερή του Καΐρου. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε ότι στις 8 Δεκεμβρίου θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής ενώ στο αυριανό Eurogroup θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Την ίδια ώρα πάντως υπό έλεγχο τελεί ο ρόλο του ΔΝΤ στην τρόικα.

Επιβεβαιώνει εν τω μεταξύ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του στα ΝΕΑ ότι τα αδιάθετα 11 δισ του ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα είναι το μαξιλάρι της ελληνικής οικονομίας. Όπως διευκρινίζει θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, στο μεγαλύτερο μέρος τους στην κατεύθυνση της προληπτικής γραμμής στήριξης , για να βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο με δίχτυ ασφαλείας.

Η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία από τους δανειστές για πολλά χρόνια όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, έως ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τη Εφημερίδα των Συντακτών τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους δείχνουν ότι ο λογαριασμός που θα πληρώσουμε τα επόμενα 25 χρόνια για την αποπληρωμή του χρέους φτάσει τα 380 δις ευρώ.

Την ίδια ώρα, πάνω από ένας στους τρεις Έλληνες ζει κοντά στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, το δε 23% ζει με πενιχρό εισόδημα, ακόμα και μετά τις μεταβιβάσεις των κοινωνικών επιδομάτων, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2013. Τα ποσοστά αυτά κατατάσσουν την Ελλάδα τρίτη στις χώρες της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού κοντά στο όριο της φτώχειας, μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα