Συνάντηση με Πούτιν στο Μιλάνο

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες τις οποίες σχεδιάζει να έχει με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνόδου ΕΕ-Ασίας στο Μιλάνο θα καλύψουν ένα φάσμα θεμάτων σχετικά με την ουκρανική κρίση, από τη διένεξη της Μόσχας με το Κίεβο όσον αφορά το φυσικό αέριο ως τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε σε «σχέδια»
για «συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο. Όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν την Ουκρανία -όπως το αέριο, αλλά και η συμφωνία του Μινσκ- θα βρεθούν στην ημερησία διάταξη» των συνομιλιών αυτών, είπε η καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας πως αναμένει να έχει μια «ειλικρινή» και «ανοικτή ανταλλαγή απόψεων» με τον Πούτιν.

Νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν αναμένει να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ ταυτόχρονα, στο περιθώριο της συνόδου ASEM των κρατών της ΕΕ και πολλών χωρών της Ασίας στο Μιλάνο (16η-17η Οκτωβρίου).

Η Μέρκελ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Βιετνάμ, τον Νγκιεν Ταν Ντουνγκ, τον οποίο υποδέχθηκε στο Βερολίνο.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μιλώντας πλάι στον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς με τον οποίο συναντήθηκαν στο Βερολίνο, απηύθυνε έκκληση να «εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ σε όλες τις διαστάσεις της».

Ο Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε ιδίως σε τέσσερις διαστάσεις της συμφωνίας: όπως τόνισε, οι έλεγχοι στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας πρέπει να είναι «πραγματικά αποτελεσματικοί», οι αιχμάλωτοι και οι όμηροι των δύο πλευρών πρέπει να ανταλλαγούν, πρέπει να τυγχάνει σεβασμού η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη για τη δημιουργία της οποίας συμφώνησαν το Κίεβο και οι φιλορώσοι αυτονομιστές και να μην καταγράφονται «καθημερινά» βίαια επεισόδια σε αυτή, ενώ -όπως κατέληξε- δεν πρέπει τίποτε να θέσει υπό αμφισβήτηση «την ενότητα της Ουκρανίας» ενόψει και των βουλευτικών εκλογών στα τέλη του μηνός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα