Συνάντηση με Δικηγορικούς Συλλόγους

«Είναι φανερό ότι και στο χώρο των δικηγόρων επιβεβαιώνεται η αδικία και η εχθρική στόχευση του μέτρου που λέγεται "απελευθέρωση των επαγγελμάτων και υπηρεσιών" με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων θα αναγκαστεί να βρεθεί και έξω από το επάγγελμα, αφού, ανεξάρτητα από την κρίση αλλά και ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, ο στόχος είναι όλη η "δικηγορική ύλη" να συγκεντρωθεί σε χέρια λίγων εταιρειών που διασυνδέονται με τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ.», δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ,
Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με το προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων, Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αδαμόπουλος, Στέλιος Μανουσάκης και Νίκος Μαλεργάκης, αντίστοιχα.

Η κ. Παπαρήγα προσέθεσε ότι «επιπλέον ένα μεγάλο μέρος των δικηγόρων, είτε είναι μισθωτοί είτε αυτοαπασχολούμενοι, αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα, πέρα από το εισόδημά τους, όπως το ασφαλιστικό και τα ταμεία υγείας που γκρεμίζονται μέσα στη γνωστή διαδικασία που λέγεται ΕΟΠΥΥ». Τόνισε δε ότι το ΚΚΕ «θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των δικηγόρων που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται κοντά στην εξαθλίωση, και εκείνους που σε ένα μικρό χρονικό διάστημα θα βρεθούν σε πολύ άσχημη μοίρα και θα είναι άνθρωποι μεσαίων, νεότερων και πολύ νεαρών ηλικιών».

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι ο χώρος των δικηγόρων πρέπει να συντονίζεται με τους άλλους εργαζόμενους, «παίρνοντας υπόψη ότι κάθε κλάδος έχει τα ιδιαίτερα αιτήματά του, αλλά ο εχθρός και η επίθεση έχει ενιαία χαρακτηριστικά».

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Γιάννης Αδαμόπουλος, είπε ότι η άδικη και ολομέτωπη επίθεση εναντίον των δικηγόρων «ξεπερνά τα όρια της στοχοποίησης», προσθέτοντας ότι «πιπιλίζεται η καραμέλα ότι οι δικηγόροι είναι προνομιούχοι και κλειστό επάγγελμα, όταν είναι γνωστό πως 1.000 και πλέον δικηγόροι τον χρόνο εισέρχονται στους δικηγορικούς συλλόγους».

Αναφορικά με τα «περί προνομιούχων δικηγόρων και με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο» ο κ. Αδαμόπουλος είπε ότι «από τους 22.000 δικηγόρους της Αθήνας, οι 11.000 δεν έχουν ούτε μία παράσταση στα δικαστήρια, δηλαδή καθόλου εισόδημα, πλην όμως αν είναι άνω της τριετίας θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για το ανύπαρκτο εισόδημά τους».

«Όλα αυτά τα μέτρα οδηγούν όχι σε άνοιγμα, αλλά σε κλείσιμο του επαγγέλματος και σε συγκέντρωση της "δικηγορικής ύλης" σε συγκεκριμένα μεγάλα δικηγορικά γραφεία ή μεγάλες δικηγορικές εταιρείες», είπε ο κ. Αδαμόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ είπε ότι ο χώρος της Δικαιοσύνης «αντιμετωπίζεται δυστυχώς από τους κυβερνώντες ως ένας εισπρακτικός μηχανισμός και όχι ως ένας διαχρονικός θεσμός απονομής του Δικαίου, ενώ γίνεται απλησίαστη η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για τους φτωχούς πολίτες, τη στιγμή που αυξάνονται τα παράβολα, καθώς δεκαπλασιάστηκε το παράβολο υποβολής της έγκλησης, εισήχθη παράβολο για την άσκηση ενδίκων μέσων, αυξήθηκε κατακόρυφα το δικαστικό ένσημο και το τραγικό είναι ότι δόθηκε η δυνατότητα εξαγοράς (ποινής) μέχρι πέντε χρόνια σε αυτούς που καταδικάζονται, ανεξάρτητα αν έχουν καταδικαστεί για κακούργημα ή για πλημμέλημα».

«Δηλαδή αν κάποιος έχει διαπράξει κακουργηματική πράξη, π.χ. μια ληστεία ή ένα βιασμό, με ένα ελαφρυντικό, αν καταδικαστεί για πέντε χρόνια, λέει "παρανόμησα, πληρώνω και φεύγω"» επισήμανε, χαρακτηριστικά, ο κ. Αδαμόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα