Συναίνεση και χρηματοδότηση

Την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών με επίκεντρο τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και έγγραφη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, κυρίως της Ν.Δ, στο νέο μνημόνιο ζήτησαν  μετά το EUROGROUP, o Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ολι Ρεν. Οι 17 της ευρωζώνης εξέφρασαν εμμέσως πλην σαφώς την δυσφορία τους για τις καθυστερήσεις της Αθήνας, καθώς συνάρτησαν την συνέχιση
της όποιας χρηματοδότησης με πολιτικές προϋποθέσεις που αφορούν την συνεννόηση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο τραπέζι έπεσε και η ιδέα δημιουργίας ενός οργανισμού με αποστολή την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον οργανισμό αυτό θα έχει συμμετοχή η Κομισιόν.

Από την ελληνική πλευρά ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η αξιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών του δημοσίου, μία εκ των οποίων θα ιδιωτικοποιηθεί μέσα στο 2011.  Την Τρίτη συνεδριάζει το Εκοφίν.

Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν, για πρώτη φορά δημοσίως, πως εξετάζεται μιας μορφής «αναδιάταξη» (re-profiling).

Η αναδιάταξη είναι ο όρος των Βρυξελλών όταν αναφέρονται στην εθελοντική ανταλλαγή παλαιότερων ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας, μία σχετικά σύγχρονη μορφή «ήπιας» αναδιάρθρωσης χρέους.

Με χαμηλότερο επιτόκιο δανείστηκε την Τρίτη το ελληνικό δημόσιο. Στο 4,06%, διαμορφώθηκε, με ελαφρά αποκλιμάκωση, το επιτόκιο της νέας δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας τριών μηνών του ελληνικού δημοσίου, από την οποία αντλήθηκαν συνολικά 1,625 δισ. ευρώ. Στην προηγούμενη δημοπρασία αντίστοιχων τίτλων στις 19 Απριλίου η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 4,10%.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσηςΤο πρόγραμμα της ΝΔ για την έξοδο από τη κρίση, θα παρουσιάσει την Τρίτη, ο Αντώνης Σαμαράς, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. "Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα γιατί είναι η συνέχεια μιας κακής δοσολογίας που μας οδήγησε στην εκτόξευση του δημόσιου χρέους", δήλωσε ο τομεάρχης παιδείας της ΝΔ, Αρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9,84. Πρόσθεσε ότι η συναίνεση δεν είναι εφικτή γιατί η Κυβέρνηση έχει αποκλίνει απ όλους τους στόχους που είχε θέσει, χωρίς να έχει δώσει συγκεκριμένη ατζέντα.
"Η εθνική συνεννόηση είναι απολύτως απαραίτητη. Η Δημοκρατική Συμμαχία και εγώ προσωπικά έχουμε πει επανειλημμένως ότι το επόμενο πρόγραμμα στήριξης θα χρειαστεί να ψηφιστεί με πλειοψηφία 180 βουλευτών", τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας επίσης στον Αθήνα 9,84.
Keywords
Τυχαία Θέματα