Συναίνεση για την έξοδο από την κρίση

Καθαρές και σαφείς απαντήσεις στα φαινόμενα παραφωνίας εντός της κυβέρνησης που αγγίζουν και τον ίδιο καθώς και γραμμή πλεύσης μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αναζητεί ο Πρωθυπουργός. Την ανάγκη ευρύτερης ενότητας για να ανταπεξέλθει η χώρα από την κρίση, επεσήμαναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός κατά την συνάντηση τους, την Τρίτη, στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι δυο πολιτειακοί παράγοντες  δεν έκρυψαν παράλληλα την ανησυχία τους για τα καθημερινά σενάρια που εξυφαίνονται σε βάρος της χώρας μας.
Στη συνέχεια θα συνεδριάσει ατύπως το Υπουργικό Συμβούλιο. Νωρίτερα ο Γ. Παπανδρέου
θα έχει διαδοχικές κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τον Α. Λοβέρδο, τον Ε. Βενιζέλο, την Λ.. Κατσέλη, την Α. Διαμαντοπούλου, τον Μ. Χρυσοχοϊδη και τον Θ. Πάγκαλο .

Την Τρίτη, καταφθάνουν οι επικεφαλής της Τρόικας ενώ την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλούν τα συντονισμένα χτυπήματα των οίκων αξιολόγησης κατά της ελληνικής οικονομίας Η Standard & Poor's υποβάθμισε εκ νέου τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ υπό αναθεώρηση, για πιθανή υποβάθμιση έθεσε την αξιολόγηση της Ελλάδας, η Moody΄s. Εξάλλου, φουντώνουν τα σενάρια για επιπλέον δανεισμό τη διετία 2012-13. Αναφορά στην πιθανότητα επέκτασης του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας ύψους 110 δισ. ευρώ κάνουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους την Τρίτη, με τίτλο «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την Ελλάδα». Στο κλίμα αυτό, το Δημόσιο βγηκε την Τρίτη για δανεισμό στις αγορές, αναζητώντας 1,25 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, στο Βερολίνο η Καγκελάριος Μέρκελ  εξέφρασε την πεποίθηση της ότι η Ελλάδα θα  βγει ενισχυμένη από την υλοποίηση του προγράμματος που ακολουθεί. Την Τετάρτη, η κα. Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και την Πέμπτη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Κρίσιμα χαρακτηρίζονται τα συμβούλια Γιούρογκρουπ και Εκοφίν της προσεχούς εβδομάδας, 15 και 16 Μαΐου.

Υπέρ της μείωσης των επιτοκίων και κατά της αναδιάρθρωσης τάσσεται η Κομισιόν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Επιτρόπου Όλι Ρεν.
«Έχουν εκπλαγεί αρνητικά στις Βρυξέλλες από την κατάσταση στην Ελλάδα. Ο  λογαριασμός δεν βγήκε και δεν βγαίνει», δήλωσε στον Α984 ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

Εισαγγελική έρευνα για το δημοσίευμα του Ντερ Σπίγκελ, που στο τέλος της περασμένης εβδομάδας έσπειρε τον πανικό στην κυβέρνηση και τις αγορές, καθώς υποστήριζε ότι η χώρα μας πρόκειται να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή, παρήγγειλε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Ελένη Ράικου. Το περιοδικό ξαναχτύπησε την Τρίτη υποστηρίζοντας πως «η μόνη πραγματική λύση για την Ελλάδα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους».

Keywords
Τυχαία Θέματα