Αποπνικτική η ατμόσφαιρα και στην Κυβέρνηση

Πολιτικές προεκτάσεις φαίνεται να παίρνει το θέμα της αιθαλομίχλης από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες, λόγω της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Υφυπουργού, ότι η πηγή του προβλήματος, βρίσκεται στο ακριβό πετρέλαιο. Το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την

πρότασή του να επιστρέφεται αυτομάτως και πλήρως ο πρόσθετος φόρος που προκύπτει από την εξίσωση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σημειώνοντας ότι το νυν σύστημα απέτυχε και οι ρύποι αυξάνονται.

Η Δημοκρατική Αριστερά κατέθεσε δέσμη μέτρων, ζητώντας μεταξύ άλλων, ναεπιταχυνθεί η διαδικασία καταβολής του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους, να υπάρξει σημαντική ενίσχυση ως επίδομα θέρμανσης προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα έως 20% πάνω από τα όρια της φτώχειας, και να κατατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, εντός διμήνου, ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας στα καύσιμα.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, καλεί την Κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ κατάργηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά και το ΚΚΕ.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κατέθεσε στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη, ζητώντας ενημέρωση για τα δημόσια έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Στη χθεσινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη δεν κατέληξαν σε αποφάσεις, αντιθέτως υπήρξε διάσταση απόψεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, άφησαν να διαρρεύσει ότι οι απόψεις της Υφυπουργού, κυρίας Σκοπούλη που μετείχε στη σύσκεψη, δεν ταυτίζονται με τις απόψεις του Υπουργείου, καθώς η Κυβέρνηση έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τον υπαινιγμό της Υφυπουργού ότι η πηγή του προβλήματος βρίσκεται στο ακριβό πετρέλαιο. Τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι αφορούν σε επιδοτήσεις για την εγκατάσταση ενεργειακών τζακιών, και τους αυστηρότερους ελέγχους στην καύσιμη ύλη, καθώς εκτιμάται ότι η χαμηλή ποιότητα καυσίμου, ξύλου και βιομάζας αποτελούν μια από τις μεγάλες απειλές.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν σκέψεις και για πιο δραστικά μέτρα όπως άφησε να εννοηθεί η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος, Μάρω Ευαγγελίδου, μιλώντας το πρωί στον Αθήνα 9,84 και τον Τάκη Καμπύλη. Μάλιστα, η κυρία Ευαγγελίδου θύμισε ότι στο Λονδίνο απαγορεύεται ακόμα και η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο, σε περιόδους υπέρμετρης επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα