Η συμφωνία και τα -κατά Τόμσεν- λάθη

Έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα σε όλα τα μέτωπα. Με τη φράση «τελειώνουμε σήμερα» ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαίωσε τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. «Επιβεβαιώνω ότι σήμερα το πρωί καταλήξαμε σε συμφωνία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πωλ Τόμσεν. Ο κ. Στουρνάρας

είχε τετ- α-τετ με τον Πωλ Τόμσεν, στο περιθώριο συνεδρίου του Εκόνομιστ, ενώ η ενημέρωση του κ. Στουρνάρα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεταφέρθηκε για αύριο Τρίτη στις 2.30 μετά το μεσημέρι.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο συνέδριο του Εκόνομιστ, ο κ. Τόμσεν αναγνώρισε τρία λάθη της τρόικας στην περίπτωση του ελληνικού προγράμματος. Όπως είπε, οι τιμές των προιοντων δεν μειώθηκαν όσο θα έπρεπε, ακόμη ότι δεν μπορούν να συρρικνωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις και να αυξηθούν άλλο οι φόροι και ότι άργησαν να γίνουν οι επεμβάσεις στο δημόσιο.

Η αποστολή αξιολόγησης ολοκληρώθηκε, αναφέρει σε κοινή ανακοίνωση η τρόικα. Τονίζεται πως η αποστολή έφτασε σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για τις απαιτούμενες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση εφαρμογής του προγράμματος, και πως σύντομα μπορεί να συμφωνηθεί από τα μέλη της ευρωζώνης η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

«Τα πρόσφατα βήματα που έκαναν οι (ελληνικές) αρχές υποδεικνύουν ότι οι προθεσμίες του Μαρτίου θα εκπληρωθούν σύντομα και έτσι η εκταμίευση των 2,8 δισ.ευρώ από το υπόλοιπο της προηγούμενης δόσης από το ΕΤΧΣ, μπορεί να συμφωνηθεί σύντομα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης», τονίζεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η εκτίμηση της αποστολής είναι ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, στην οποία επίσης προστίθεται ότι «η αποστολή και οι (ελληνικές) αρχές συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν αμετάβλητες έναντι της προηγούμενης αξιολόγησης, και ότι υπάρχει προοπτική σταδιακής επιστροφής στην ανάπτυξη το 2014».

Η συμφωνία με την τρόικα κλείνει, μαζί και η πόρτα του δημοσίου για 15 χιλιάδες υπαλλήλους ως το 2015, εκ των οποίων οι 4 χιλιάδες ως το τέλος του έτους. Τη λίστα των απολύσεων θα απαρτίσουν επίορκοι, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες που συγχωνεύονται και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου σε οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που κλείνουν, αλλά και όσοι αρνηθούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα κινητικότητας ή επιλέξουν την πρόωρη συνταξιοδότηση. Θα ισχύσει ο κανόνας μια νέα πρόσληψη για κάθε αποχώρηση, ενώ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει πως το πρόγραμμα κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων αποσυνδέεται οριστικά από τις απολύσεις.

Πολιτική προστασία σε ανθρώπους που δεν τη δικαιούνταν χαρακτήρισε μιλώντας στον Αθήνα 984 και τη Νόνη Καραγιάννη, τις καθυστερήσεις απομάκρυνσης επίορκων από προηγούμενες ηγεσίες, ο πρόεδρος του τμήματος Νομικής, καθηγητής Δημόσιου Διοικητικού Δικαίου Θεόδωρος Φορτσάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα