Συμφωνία για την Κύπρο στο Eurogroup

Μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις και ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές, η Λευκωσία συναίνεσε σε συμβιβαστική λύση υπό το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας. Η συμφωνία περιλαμβάνει εξυγίανση της Λαϊκής με τη δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» Τράπεζας, μεταφορά των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου

και «κούρεμα» στις καταθέσεις της Κύπρου άνω των 100.000 ευρώ, το ποσοστό του οποίου τελεί ακόμη υπό συζήτηση και θα καθοριστεί τις επόμενες εβδομάδες. «Τα σενάρια να κάνουν λόγο για κούρεμα περίπου 30%», όπως είπε στον Αθήνα 9.84 ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου Αναστασιάδη, Παναγιώτης Αντωνίου.

Η προκαταρκτική συμφωνία επετεύχθη στο δείπνο που παρακάθισαν ο Νίκος Αναστασιάδης, οι κ.κ. Ρόμπαϊ, Μπαρόζο, Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ και το eurogroup που ακολούθησε ενέκρινε και τυπικά τη συμφωνία.

Θέμα ωρών είναι και η υπογραφή της τελικής συμφωνίας για τη μεταβίβαση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, στην Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με πηγές της τρόικας. Την βεβαιότητά του ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν αύριο, διατηρώντας το ανώτατο όριο ημερήσιων αναλήψεων, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Σωκράτης Χάσικος.

Η Τράπεζα Κύπρου αναλαμβάνει το «βάρος» των 9 δισ. ευρώ της Λαϊκής από τον ELA, τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας, όπως επέμενε το ΔΝΤ. Αυτή την εξέλιξη ήθελε διακαώς να αποφύγει η κυπριακή πλευρά και είχε προκαλέσει ακόμα και την απειλή του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη για παραίτηση.

Με τη συμφωνία τονίζεται ότι ο τραπεζικός τομέας θα συρρικωνθεί στον κοινοτικό μέσο όρο έως το 2018.

ΤοEurogroup ζητεί, επίσης, την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για την εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από την τράπεζα Πειραιώς, μια συμφωνία που επρόκειτο να υπογραφεί χθες, αλλά «πάγωσε» με εντολή Αναστασιάδη, που ήθελε να τη χρησιμοποιήσει σαν διαπραγματευτικό χαρτί.

Το ύψος του πακέτου που χορηγείται στην Κύπρο φτάνει τα 10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, η πρώτη εκταμίευση θα γίνει τον Μάιο και από εκεί και πέρα η κάθε δόση θα εκταμιεύεται μετά από αξιολόγηση της τρόικας, σε τριμηνιαία βάση.

«Ικανοποιημένος» δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τόνισε ότι η συμφωνία είναι «προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την Κύπρο και για την Ευρωζώνη», δήλωσε κι ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής και πρόσθεσε: «Επιτύχαμετην καλύτερη δυνατή συμφωνία υπό τις δεδομένες συνθήκες. Δεν νικήσαμε μία μάχη αλλά αποφύγαμε την καταστροφή της εξόδου από την Ευρωζώνη. Οι Κύπριοι δεν το αρνείται κανείς ότι θα περάσουν δύσκολους καιρούς. Θα επωμισθούν τις συνέπειες των λαθών στον τραπεζικό τομέα και στα ελλείμματα που πρέπει να διορθώσουμε σε μικρή χρονική περίοδο».

Οκ. Σαρρής εκτίμησε ότι θα χρειαστούν «λίγες ημέρες για να εξακριβώσουμετα ποσοστά μετατροπής καταθέσεων σε κεφάλαιο», ενώ για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων σημείωσε ότι «θα προσπαθήσουμε να το χειριστούμε με την μεγαλύτερη ταχύτητα και ευαισθησία». Πρόσθεσε ότι παράλληλα η ΕΚΤ αναλαμβάνει την υποχρέωση να βοηθήσει την παροχή ρευστότητας προς την τράπεζα και η συμφωνία που έχει γίνει για την τελική προσαρμογή της σχέσης του κεφαλαίου με το μέγεθος της τράπεζας θαείναι τέτοια που θα είναι σταδιακή και θα δίνει την ευχέρεια στην Τράπεζα Κύπρου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

«Η συμφωνία δεν χρειάζεται να περάσει από την Κυπριακή Βουλή» δήλωσε ο γερμανός υπουργόςΟικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος -σύμφωνα με τον Guardian- θα παραχωρήσει το πρωί συνέντευξη Τύπου για την Κύπρο. Όπως είπε, η συμφωνία θα οδηγήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές στον κυπριακό τραπεζικό κλάδο, μειώνοντας το μέγεθόςτου στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Τρόικα θα βρίσκεται σε επαφή με τη ρωσική κυβέρνηση.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα για την Κύπρο παρέχει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως επισημαίνει, το σχέδιο «αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος μέσω μιας ξεκάθαρης στρατηγικής που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και δεν επιβαρύνει υπερβολικά τουςΚύπριους φορολογούμενους. Αυτή η συμφωνία παρέχει τη βάση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, που είναι κλειδί για τη στήριξη της ανάπτυξης».

«Έρχονται δύσκολες στιγμές για την Κύπρο», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν και πρόσθεσε «θα δουλέψουμε σκληρά, μαζί με τον κυπριακό λαό», τονίζοντας ότι η Κομισιόν θα κάνει ό,τι μπορεί για να μετριάσει τις κοινωνικές επιπτώσεις από αυτότο οικονομικό σοκ στην Κύπρο. Ανακοίνωσε ακόμη ότι η Κομισιόν θα δημιουργήσει μια task force για την Κύπρο.

Στο μεταξύ, τα ATM στην Κύπρο περιόρισαν από χθες το όριο ανάληψης στα 100 ευρώ.

Διασφαλισμένες οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ

Όπως σημείωσε ο Jeroen Dijsselbloem κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το Eurogroup στηρίζει τις προσπάθειες του κυπριακού λαού σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Όπως εξήγησε, η συμφωνία προβλέπει haircut των καταθέσεων άνω των 100.00 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου -χωρίς να έχει ακόμα οριστικοποιηθεί το ύψος του haircut- εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας η οποία θα σπάσει σε "καλή" και "κακή" τράπεζα, ενώ οι καταθέσεις κάτω από τα 100.000 δεν πρόκειται να πειραχτούν. Την ίδια στιγμή η συμμετοχή της Ευρωζώνης στο πρόγραμμα παραμένει στα 10 δισ. ευρώ, όπως είχε διαμορφωθεί στην αρχική συμφωνία.

Ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την πεποίθηση του ότι το πρόγραμμα θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος και θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρηματοοικονομικού τομέα, με στόχο την αποκατάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών κατά τα επόμενα χρόνια. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι στο πλαίσιο του προγράμματος δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι καταθέσεις κάτω από τα 100.000 ευρώ με βάση και τις αρχές της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης μια αποφασιστική προσέγγιση για να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες του χρηματοοικονομικού τομέα. Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup, θα υπάρξει η κατάλληλη συρρίκνωση του χρηματοοικονομικού κλάδου, με τον εγχώριο τραπεζικό τομέα να φτάνει στον κοινοτικό μέσο όρο μέχρι το 2018.

Από την πλευρά τους, οι κυπριακές αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευση τους να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους στην περιοχή της δημοσιονομικής προσαρμογής, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Rehn: Θα δουλέψουμε σκληρά μαζί με τον κυπριακό λαό

Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Olli Rehn, δήλωσε πως ήταν μια πολύ δύσκολη νύχτα, αλλά ήταν κρίσιμο να επιτευχθεί συμφωνία για την Κύπρο.

Δήλωσε πως έρχονται δύσκολες στιγμές για την Κύπρο, αλλά πρόσθεσε πως η Κομισιόν θα κάνει ό,τι μπορεί για να μετριάσει τις κοινωνικές επιπτώσεις από αυτό το οικονομικό σοκ στην Κύπρο.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι η Κομισιόν θα δημιουργήσει μια task force για την Κύπρο, και δήλωσε: «η Κύπρος και οι Κύπριοι έχουν περάσει δύσκολες στιγμές και στο παρελθόν, θα δουλέψουμε σκληρά μαζί, θα τις ξεπεράσουμε».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, χαιρέτισε το θάρρος των κυπριακών αρχών να συμφωνήσουν στην προστασία των καταθετών, αντιμετωπίζοντας δύο προβληματικές τράπεζες και κατανέμοντας το βάρος ισομερώς.

Δήλωσε ακόμη ότι θα συστήσει στο δ.σ. του ΔΝΤ τη συμμετοχή του ταμείου στην οικονομική βοήθεια της Κύπρου, στις επόμενες εβδομάδες, ενώ υπογράμμισε ότι μέσα σε λίγες ημέρες θα ετοιμάσει το πλήρες πρόγραμμα με τους όρους και τις συνθήκες.

Την πρόθεση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να εξετάσουν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για την Κύπρο στο Eurogroup «πολύ προσεκτικά», προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα το υπερψηφίσουν, διατύπωσε ο υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ και αναφέρθηκε κυρίως στην ανάγκη να επωμισθούν το βάρος εκείνοι που έχουν αποκομίσει τα μεγαλύτερα κέρδη κι όχι οι μικροκαταθέτες και οι συνταξιούχοι.

«Η αντίδραση της Ρωσίας στην κυπριακή διάσωση μπορεί να είναι σκληρή», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η αρχής μιας γενικότερης αναδιάρθρωσης που θα δούμε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ», τόνισε στον Αθήνα 9.84 και τον Τάκη Καμπύλη ο καθηγητής διεθνούς οικονομικής στο πανεπιστήμιο Αιγαίου Γιάννης Τσαμουργκέλης.

Με πληροφορίες από capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα