«Πάγωσαν» οι λογαριασμοί στην Κύπρο

Σοκ στην Κύπρο έχει προκαλέσει η απόφαση του Eurogroup για φορολόγηση των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη χορήγηση του πακέτου διάσωσης, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από το πρωί οι Κύπριοι πολίτες προσπαθούσαν να σηκώσουν χρήματα από τα τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, ωστόσο το σύστημα έχει μπλοκαριστεί. Όταν αυτά επαναλειτούργησαν, η παρακράτηση είχε ήδη γίνει.Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι μεγαλοκαταθέτες

επικοινώνησαν με τράπεζες και εξέφρασαν τη δυσφορία τους, με δύο εξ αυτών, να απειλούν να αποσύρουν όλες τις καταθέσεις τους.

Το ποσό της φορολόγησης, ανέρχεται στο 9,9% για ποσά άνω των 100.000 ευρώ και 6,7% για τις καταθέσεις κάτω από αυτό το ποσό. Το μέτρο ισχύει και για Κύπριους και για ξένους καταθέτες και εκτιμάται ότι θα αποφέρει 5,8 δισ. ευρώ. Επιπλέον θα φορολογηθούν οι τόκοι των καταθέσεων με 20 έως 25%, ενώ ο εταιρικός φόρος αυξάνεται από 10 στο 12%.

Όπως υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, “από την απόφαση, εξαιρούνται ρητά οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος”.

Η έγκριση του μέτρου από την Κυπριακή Βουλή, αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο από υπουργούς των παραγωγικών υπουργείων, αλλά και του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, συγκαλεί σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια, έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο ήδη συγκεντρώνει τα πυρά της αντιπολίτευσης. Για εξελίξεις που θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στην Οικονομίας μιλά ο γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης καταλόγισε ατολμία και αναποφασιστικότητα στην κυβέρνηση Χριστόφια, που οδήγησε στην οδυνηρή -όπως την αποκάλεσε- απόφαση.

Απόφαση σοκ, η οποία συνιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία, χαρακτήρισε τη συμφωνία των Βρυξελλών και ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου Τάσος Μητσόπουλος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε τα ξημερώματα μπροστά σε ένα δίλημμα, ή οριζόντιου κουρέματος καταθέσεων ή άτακτου κλεισίματος δύο τραπεζών με απώλεια όλων των εκεί καταθέσεων.

Αναφορικά με την Ελλάδα, όπως διευκρίνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν, “οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, σχεδιάζεται να αποκοπούν από τις μητρικές και τελικά να περάσουν στον έλεγχο των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να μην υπάρξει αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία”.

Ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι η διαδικασία αυτή έχει αρχίσει και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη.

Την έντονη ανησυχία τους, για τον κίνδυνο μετάδοσης και στην Ελλάδα του κλίματος πανικού που επικρατεί στην Κύπρο μετά την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων στην κυπριακές τράπεζες, εκφράζουν κορυφαίοι τραπεζίτες. Επίσης τραπεζικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν την απόφαση «επικίνδυνη» υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να προκαλέσει ντόμινο ανησυχίας σε όλον τον Ευρωπαϊκό Νότο.

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακιμίδης, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84, τόνισε η διαχείριση του μέτρου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και σε άλλες χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα