Συγχαρητήρια Τζαβάρα για τη Μονή Δαφνίου

Το υψηλό επίπεδο των επιστημονικών μεθόδων και των τεχνικών που εφαρμόζονται στις εργασίες στατικής ενίσχυσης της Μονής Δαφνίου αναγνώρισε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΠΑ), Κώστας Τζαβάρας, σε συνάντηση που είχε με την ομάδα που εκπόνησε τη σχετική μελέτη.

Επιπλέον, στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό στο υπουργείο ο κ.Τζαβάρας έδωσε οδηγίες να προχωρήσουν οι διαδικασίες εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας για τη σύνταξη Μητρώου Μελετητών και Κατασκευαστών εξειδικευμένων στις αποκαταστάσεις μνημείων.

Η Μονή Δαφνίου,

κτισμένη κατά τον 11ο αιώνα, αποτελεί το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της Αθήνας, χαρακτηρισμένο από την Unesco ως Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όχι μόνο για την ιστορική και αρχιτεκτονική του αξία αλλά και για τα εξαιρετικής ποιότητας ψηφιδωτά, τα οποία κοσμούν τους τοίχους και τον τρούλο του καθολικού.

Μετά τους σεισμούς του 1999 το μνημείο επλήγη και έκτοτε ξεκίνησαν εργασίες στερέωσής του.

Η μελέτη εφαρμογής για τη στατική ενίσχυση του μνημείου, την οποία εκπόνησε ομάδα πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων (αποτελούμενη από τους Ν. Μιλτιάδου, δρα πολ. μηχανικό, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών κτιρίων, Ν. Δεληνικόλα, αρχιτέκτονα, Προϊστάμενο Τμήματος Μελετών Βυζαντινών Μνημείων επί τιμή, Ε. Βιντζηλαίου δρα πολ. Μηχανικό, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Χ. Μουζάκη δρα πολ. Μηχανικό, Επίκουρο Καθηγητή ΕΜΠ, Ι. Ντουρακόπουλο δρα πολ. μηχανικό, Π. Γιαννόπουλο πολ. μηχανικό, με τους συνεργάτες των Β. Σιδερά, αρχιτέκτονα και Σ. Χριστοδούλου, αρχιτέκτονα) παρουσιάστηκε στη Συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου(ΚΑΣ) την περασμένη Τρίτη υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και εγκρίθηκε ομόφωνα, με επαίνους για την πληρότητά της.

Το έργο αποκατάστασης του μνημείου έχει ενταχθεί στα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ έργα και εκτελείται με ευθύνη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων. Το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του ψηφιδωτού διακόσμου εκτελείται από ομάδα συντηρητών υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Συντήρησης, με προϊστάμενο τον κ. Νικόλαο Μίνω, συντηρητή αρχαιοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα