Στο «τραπέζι» το οικονομικό πρόγραμμα

Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο κυβερνητική σύσκεψη με αντικείμενο το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους υπουργούς κείμενο γενικών αρχών ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη σύσκεψη επανελήφθη η πολλάκις διατυπωθείσα διαπίστωση ότι το PSI και η νέα
δανειακή σύμβαση είναι αλληλένδετα, «όλα είναι αλληλένδετα», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, ενώ αναμένεται και έκθεση της Τρόικας για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με βάση τους όρους «ολοκλήρωσης» του PSI.

Αν στην εν λόγω έκθεση - στην οποία συνυπολογίζονται και άλλοι δείκτες, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης της Οικονομίας - εκτιμηθεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε θα αλλάξει το PSI, αφού πρώτα επισημανθούν ποια σημεία πρέπει να τροποποιηθούν.

Σημειώνεται επίσης, ότι αν στο PSI «εισέλθει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η τελική συμφωνία θα πάρει άλλα χαρακτηριστικά, ενώ από την άλλη υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις αναλυτών αλλά και θεσμικών παραγόντων ότι αν δεν γίνει αυτό, ενδέχεται να υπάρξει «χρηματοδοτικό κενό», οπότε τίθεται και το ερώτημα «ποιος θα το καλύψει».

Στην υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψη εξετάστηκαν και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την Τρόικα, όπως τα εργασιακά, οι επικουρικές συντάξεις, οι συγχωνεύσεις οργανισμών, διάφορα θεσμικά ζητήματα (π.χ. ζητήματα που αφορούν την Δικαιοσύνη), φορολογικά ζητήματα, ζητήματα για αναθέσεις και προμήθειες δημοσίων έργων, καθώς και άλλα θεσμικά θέματα, όπως διάφορες αποφάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και δεν είναι ακόμα νόμοι του κράτους κλπ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απαιτήθηκαν υπογραφές εκ μέρους των ηγεσιών των πολιτικών κομμάτων, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο στάδιο των συζητήσεων θα απαιτηθεί κάτι τέτοιο, ενώ τέλος, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή ή το Σάββατο, πριν από την αναχώρηση του για τις Βρυξέλλες, με στόχο τη συμφωνία επί των βασικών σημείων της δανειακής σύμβασης, αλλά και την στήριξη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος θα ξεκαθαρίσει στους κ. Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη ότι η στήριξη του κυβερνητικού έργου είναι απαραίτητη και πως η ευθύνη για τις αποφάσεις των βουλευτών βαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού λέγοντας ότι «δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στο τραπέζι θέμα ανασχηματισμού».

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρουν συνεργάτες του είναι εξαιρετικά προβληματισμένος από τα όσα συνέβησαν κατά την ψήφιση του του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σήμερα αναμένεται στην Αθήνα ο Τσάρλς Νταλάρα για τη συμφωνία επί του PSI. Την εκτίμησή της ότι οι διαπρα

Keywords
Τυχαία Θέματα