Στο πλευρό της Cumhuriyet Τούρκοι διανοούμενοι

Τριάντα Τούρκοι διανοούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, υπογράφουν σήμερα ένα άρθρο με τον τίτλο "Σας στηρίζουμε" στην εφημερίδα Cumhuriyet, εναντίον της οποίας κατέθεσε προσφυγή ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Η δημοκρατία και η ελευθερία της έκφρασης δεν θα έπρεπε να θυσιάζονται στη φρενίτιδα των εκλογών και το μίσος που προκαλεί αυτή" γράφει χαρακτηριστικά ο Παμούκ.

Την περασμένη Παρασκευή η εφημερίδα δημοσίευσε φωτογραφίες που άφηναν να εννοηθεί ότι η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση παρέδωσε όπλα στους τζιχαντιστές
αντάρτες που πολεμούν στη Συρία. Ο ισχυρισμός αυτός προκάλεσε την οργή της κυβέρνηση που διαψεύδει κατηγορηματικά ότι παρέχει υλική στήριξη στους ισλαμιστές οι οποίοι μάχονται το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε την εφημερίδα και τον διευθυντή της, τον Τζαν Ντιουντάρ, ότι "θα πληρώσουν βαρύ τίμημα" για το ρεπορτάζ που δημοσίευσαν. Χθες Τρίτη προσέφυγε στα δικαστήρια κατηγορώντας τον Ντιουντάρ για κατασκοπεία και δημοσίευση ψευδών ειδήσεων.

Αυτή η νέα αντιπαράθεση μεταξύ του Ερντογάν και των μέσων ενημέρωσης σημειώνεται λίγες μόλις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν την Κυριακή. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που κυβερνά την Τουρκία από το 2002 παραμένει το μεγάλο φαβορί, αλλά αποδυναμωμένο. Ο Τούρκος πρόεδρος ελπίζει πάντως ότι θα διατηρήσει ευρεία πλειοψηφία ώστε να μπορέσει να τροποποιήσει το Σύνταγμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα