Στο «μικροσκόπιο» του FBI

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι -ανάμεσά τους ένα 8χρονο παιδί- έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους κι άλλοι 17 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά το τυφλό βομβιστικό χτύπημα στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Έρευνα που «ενδέχεται να εξελιχθεί σε αντιτρομοκρατική», όπως ανέφερε, ξεκίνησε το FBI για τις φονικές εκρήξεις στο Μαραθώνιο της Βοστώνης.Ο αριθμός των τραυματιών έχει ανέβει στους 150. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ερευνάται ένα διαμέρισμα για την υπόθεση. Σε υψηλή επιφυλακή Ουάσιγκτον και Νέα

Υόρκη. Επανεξετάζει τα μέτρα ασφαλείας το Λονδίνο ενόψει του Μαραθωνίου την Κυριακή - σε επαγρύπνιση καλεί τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας και τους πολίτες, το Παρίσι.

«Τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις που έχουν ως στόχο αθώους πολίτες είναι απόλυτα καταδικαστέες», τονίζει σε τηλεγράφημα του προς τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Αντώνης Σαμαράς.

Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες που μετείχαν στο μαραθώνιο, ωστόσο τα άθλημα και συνολικά ο μαζικός αθλητισμός δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, τόνισε μιλώντας στον Αθήνα 984 και τη Νόνη Καραγιάννη ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος.

Αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής το FBI μελετούν βίντεο και φωτογραφίες από τον Μαραθώνιο της Βοστώνης αναζητώντας στοιχεία για να εντοπίσουν ποιος ευθύνεται για τις δύο βόμβες που εξερράγησαν χθες Δευτέρα κοντά στη γραμμή του τερματισμού προκαλώντας το θάνατο τριών ανθρώπων και τραυματίζοντας περισσότερους από εκατό, έγινε γνωστό από αξιωματούχους.

Επειδή στον Μαραθώνιο της Βοστώνης τρέχουν κάθε χρόνο 27.000 άνθρωποι και τον παρακολουθούν περίπου 500.000, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι θα έχουν άφθονα οπτικά στοιχεία για το τι συνέβη πριν και μετά την έκρηξη των δύο μηχανισμών την ώρα που εκατοντάδες δρομείς έτρεχαν προς τη γραμμή του τερματισμού στην Κόπλεϊ Πλάζα της συνοικίας Μπακ Μπέι της Βοστώνης.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) ηγείται των ερευνών με τη βοήθεια αξιωματούχων του δήμου, της Πολιτείας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντελοριέ του FBI σε συνέντευξη Τύπου.

"Είναι μια εγκληματολογική έρευνα και είναι εν δυνάμει μια τρομοκρατική έρευνα", δήλωσε ενώ αρνήθηκε να επεκταθεί όσον αφορά τα πρώτα ευρήματα ή την κατεύθυνση των ερευνών.

Ωστόσο ουδείς μπορεί ακόμη να πει με βεβαιότητα ποιοί μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις ή ποια μπορεί να ήταν τα κίνητρά τους, παρόλο που αξιωματούχοι λένε πως οι συνθήκες στις οποίες σημειώθηκαν οι εκρήξεις δείχνουν πως μπορεί να εμπλέκονται ισλαμιστές ή αμερικανοί αντικυβερνητικοί εξτρεμιστές.

Μέχρι στιγμής καμιά υπηρεσία δεν έχει βρει στοιχεία ότι υπήρξε κάποια φανερή προειδοποίηση για την επίθεση ούτε έχει προκύψει κάποια ανάληψη ευθύνης. "Δεν υπήρξαν γνωστές απειλές", δήλωσε ο επίτροπος της αστυνομίας της Βοστώνης Εντ Ντέιβις, ζητώντας από το κοινό να τηλεφωνήσει και να κάνει γνωστό αν είδε κάτι ύποπτο.

Στο μεταξύ, η αστυνομία σαρώνει τη διαδρομή της κούρσας αυτής των 42 χιλιομέτρων για να εντοπίσει ενδεχομένως στοιχεία. Έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω από τις εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν στην καρδιά της εμπορικής συνοικίας της Βοστώνης.

Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ μίλησε για την υπόθεση με τον διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μίλερ και την γενική εισαγγελέα της Βοστώνης Κάρμεν Ορτίζ. Έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της Εθνοφρουράς και τα τοπικά νοσοκομεία φρουρούνται από ένοπλους αστυνομικούς.

Η αστυνομία είπε στον κόσμο, ανάμεσα στον οποίο είναι και οι χιλιάδες επισκέπτες που ήρθαν για να συμμετάσχουν στο Μαραθώνιο, να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους και να μην συγκεντρώνονται σε υπαίθριους.

Στην έρευνα συμμετέχουν επίσης υπηρεσίες πληροφοριών όπως η CIA και το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας.

Τουλάχιστον δύο, ουσιαστικά αντιφατικές θεωρίες για το ποιοί μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις εξετάζονται από τους ερευνητές, δήλωσαν αξιωματούχοι προς το πρακτορείο Ρόιτερς ζητώντας να μην κατονομαστούν.

Σύμφωνα με τη μία θεωρία, η οποία βασίζεται εν μέρει στη χρονική συγκυρία των βομβιστικών επιθέσεων --την ημέρα που κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις και επίσης την ημέρα του Μαραθωνίου της Βοστώνης, που διεξάγεται παραδοσιακά την Ημέρα των Πατριωτών--, πίσω από τις επιθέσεις μπορεί να βρίσκονται εγχώριοι δεξιοί εξτρεμιστές όπως ακτιβιστές κατά της κυβέρνησης και της φορολογίας.

Μία από τις κύριες εναλλακτικές θεωρίες είναι ότι μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους σχέση, είτε άμεση είτε πολύ χαλαρή, με μαχητικούς ισλαμιστές.

Το βασικό στοιχείο υπέρ αυτής της θεωρίας, λένε αξιωματούχοι, είναι οι ομοιότητες ανάμεσα σ' αυτά που είναι αυτή τη στιγμή γνωστά για τις επιθέσεις --για παράδειγμα, το γεγονός ότι πρόκειται για δύο ταυτόχρονες εκρήξεις κοντά η μία στην άλλη σ΄ένα περίβλεπτο γεγονός-- με τα μοντέλα των επιθέσεων που προτείνονται από το περιοδικό Inspire.

Το Inspire είναι μια έκδοση που κυκλοφορεί στο Ίντερνετ από την οργάνωση Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, η οποία έχει την έδρα της στην Υεμένη. Το περιοδικό δημοσιεύει αγγλόφωνες παραινέσεις προς επίδοξους δυτικούς τζιχαντιστές να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με οποιαδήποτε μέσα έχουν στη διάθεσή τους, όσο φτωχά κι αν είναι. Το Inspire δημοσίευσε επίσης πρόσφατα ένα μακροσκελές ένθετο με λεπτομερείς οδηγίες για την πραγματοποίηση διαφόρων επιθέσεων και την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΦΩΤΟ: BU INteractive News/ flickr/ CreativeCommons

Keywords
Τυχαία Θέματα