Στο Λ.Α. η ταινία Sphinx

Το ζήτημα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, πραγματεύεται η ταινία του Κωνσταντίνου Καραμαγκιώλη «Sphinx», που προβλήθηκε το περασμένο Σάββατο στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου του Λος Άντζελες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ κατά της ρατσιστικής βίας ο νεαρός σκηνοθέτης μιλάει για την ταινία του, μαζί με τον θεατρικό συγγραφέα Βόλκερ Λούτβιγκ, ο οποίος έχει γράψει το σχετικό έργο «Μια γιορτή στου
Νουριάν».

Ο Κωνσταντίνος Καραμαγκιώλης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Βάνα Λυκομήτρου είπε: «Η ταινία μου μιλάει για έναν δεκαεφτάχρονο νέο που ζει με τον πατέρα του, αρχηγό μιας νέας ρατσιστικής ομάδας, σε ένα από τα πιο σκοτεινά γκέτο του κέντρου της Αθήνας. Η ομάδα αυτή διοργανώνει το πρώτο της χτύπημα απέναντι σε μετανάστες. Ο νεαρός κάνει μια προσπάθεια για να εντυπωσιάσει τον πατέρα του, ωστόσο έχει αμφιβολίες για την δράση αυτή. Όσον αφορά στον ρατσισμό, σήμερα, από τη μια αποτελεί όπλο κάποιων ισχυρών και από την άλλη θεωρώ ότι καταδικάζεται περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Και αυτό είναι το παρηγορητικό. Ο ρατσισμός στην Ελλάδα, δεν ξέρω αν θα μπορέσει να προσπελαστεί τόσο εύκολα, όσο οι Έλληνες ακόμη διαλέγουν τον ρόλο του παθητικού δέκτη και την αποδοχή της τραγικής τους μοίρας. Πρέπει με κάποιο τρόπο να γίνουμε δημιουργικοί και να μη φοβόμαστε, γιατί αυτό είναι το βασικότερο πρόβλημα, ο φόβος. Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα που ξεδιπλώνονται όλο και περισσότερο».
Keywords
Τυχαία Θέματα