Στο Ιράν εκπρόσωποι της ΙΑΕΑ

Εκπρόσωποι του Ιράν και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ θα έχουν αύριο Τρίτη συνομιλίες στην Τεχεράνη, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης, στην πρώτη συνάντηση σε επίπεδο ειδικών αφότου η χώρα αθέτησε την προθεσμία του Αυγούστου που της είχε δοθεί για την αποσαφήνιση θεμάτων σχετικά με τις έρευνες που η Τεχεράνη κατηγορείται ότι διεξήγαγε για την κατασκευή ατομικής βόμβας, κάτι που η ιρακινή κυβέρνηση διαψεύδει.

Διπλωμάτες είπαν την περασμένη εβδομάδα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η
IAEA πρόκειται να συνεχίσει τη μακρά έρευνά του σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Δυτικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι το Ιράν οφείλει να διευρύνει, να βαθύνει και να επιταχύνει τη συνεργασία του με την ΙΑΕΑ, εάν επιθυμεί να επιτύχει μια ευρύτερη διπλωματική συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις, για να τερματιστεί η πολύχρονη διαμάχη και σταδιακά να αρθούν οι οικονομικές και άλλες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA μετέδωσε ότι μια αντιπροσωπεία της ΙΑΕΑ θα ξεκινήσει συνομιλίες με Ιρανούς αξιωματούχους για «να συζητηθούν τα εναπομείναντα θέματα σχετικά με το ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η ΙΑΕΑ δεν έκανε κανένα σχόλιο. Η Υπηρεσία προσπαθεί να εξακριβώσει επί χρόνια αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί από δυτικές χώρες ότι το Ιράν εργάζεται για το σχεδιασμό μιας πυρηνικής κεφαλής. Το Ιράν το διαψεύδει, τονίζοντας ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Στις αρχές του περασμένου μήνα, η ΙΑΕΑ είχε ανακοινώσει ότι το Ιράν δεν απάντησε έως την καθορισμένη προθεσμία της 25ης Αυγούστου σχετικά με τις υποτιθέμενες έρευνες για την κατασκευή πυρηνικών βομβών.

Το Ιράν απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές ως ανυπόστατες. Είχε υποσχεθεί να συνεργαστεί πιο στενά με την ΙΑΕΑ από πέρυσι, όταν ανέλαβε πρόεδρος ο Χασάν Ροχανί, ο οποίος υποσχόταν να εργαστεί για τον τερματισμό της διεθνούς απομόνωσης της χώρας του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα