Στο επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα

Το Ελληνικό ζήτημα στο επίκεντρο της σημερινής τηλεδιάσκεψης του Euroworking group ενώ την Παρασκευή αναμένεται η συνεδρίαση του Eurogroup στη Λετονία. Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group συνεχίζονται και σήμερα. Έλληνες αξιωματούχοι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου, ενώ για την απόφαση για δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων του κράτους επισημαίνουν ότι στόχος είναι να
παραμείνουν γεμάτα τα δημόσια ταμεία έως τα τέλη Μαΐου.

Νέα συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα έχει την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με πρωτοβουλία της κυρίας Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, για το μεταναστευτικό.

Τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους, εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας σε εκδήλωση της ελληνικής εταιρείας διοίκησης επιχειρήσεων. «Η συμφωνία θα επέλθει και θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση της οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη». Ο κ. Βαρουφάκης απέφυγε να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα επίτευξης συμφωνίας διευκρινίζοντας ότι δεν περιμένουμε κάτι κατ' ανάγκη στο επικείμενο Eurogroup
Νέα ηχηρή παρέμβαση, εν τω μεταξύ, του Γερμανού υπ Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως είπε η λύση πρέπει να βρεθεί ως τις 30 Ιουνίου, αν η Ελλάδα θέλει να αξιοποιήσει τα χρήματα που της διατίθενται από το τρέχον πρόγραμμα και τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ ό,τι και να γίνει”. “Μέχρι τις εκλογές η Ελλάδα βρισκόταν στο σωστό μονοπάτι για την ανάκαμψη, γεγονός που εξέπληξε πολλούς. Θα έπρεπε να είχαν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο” δήλωσε

Πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα, επισήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάτι που αναμένει, όπως είπε, να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το Reuters. «Τα λεφτά της Ελλάδας τελειώνουν», επισήμανε, επαναλαμβάνοντας τις συστάσεις στην Αθήνα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και στις συμφωνίες της εάν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Πάντως έσπευσε να τονίσει και αυτός ότι το Grexit «δεν είναι επιλογή», καθώς θα δημιουργούσε επικίνδυνη αστάθεια σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Το Grexit δεν είναι ένα πείραμα που θέλουμε να κάνουμε, δήλωσε την Τρίτη ο Τζέισον Φέρμαν, πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Συμβούλων του αμερικανού προέδρου, τονίζοντας ότι εάν η Ελλάδα και οι θεσμοί δεν βρουν διέξοδο, αυτό δεν θα ήταν μόνο τρομερό για την Ελλάδα, αλλά και ένας κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία.

«Ξεκάθαρα η κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ σημαντική για την έκτακτη ρευστότητα, όπως άλλωστε και η κατάσταση των τραπεζών. Υπάρχει απευθείας συσχετισμός», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόρμπετ, μιλώντας σε πανεπιστημιακή σχολή στον Καναδά.

«Υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες στο Ευρωσύστημα για την παροχή έκτακτης ρευστότητας . Το Ευρωσύστημα θα υποστηρίζει την Ελλάδα όσο αυτή εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για αυτό», συμπλήρωσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα