Στο επίκεντρο περικοπές ύψους 11,6 δισ.

Τις δραστικές περικοπές ύψους 11,6 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία καθορίζουν στις σημερινές συναντήσεις τους ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και 9 συνάδελφοί του. Θα τα παρουσιάσει στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου την Τετάρτη στη συνάντησή τους να πάρουν οριστικές αποφάσεις για το ποια μέτρα θα παρουσιάσουν στη τρόικα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

κυρίως τα υπουργεία Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας και Παιδείας. Το υπουργείο Εργασίας θα μειώσει δαπάνες ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ, με πλαφόν στο σύνολο κύριων και επικουρικών συντάξεων, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και περικοπές στα εφάπαξ. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα περικόψει 2,1 δισ. ευρώ μέσω της μείωσης των διοικητικών δομών κατά 30%, των λουκέτων σε οργανισμούς και του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις.

Την ίδια ώρα οι αποφάσεις για μισθούς και συμβάσεις θα βρεθούν από αύριο στο επίκεντρο των συζητήσεων του υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο ΣΕΒ έχει καλέσει αύριο σε συνάντηση τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα ενώ την Τετάρτη και εφόσον οι κοινωνικοί εταίροι καταλήξουν σε συμφωνία αναμένεται να την παρουσιάσουν στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα αναμένει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, αναφορικά με το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, όπως δήλωσε σε συνέντευξη στο ZDF. Άφησε πάντως να εννοηθεί ότι το θέμα της Ελλάδας θα έχει κριθεί έως τις γερμανικές εκλογές του 2013.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει όπως συμφωνήθηκε το πρόγραμμα. Μόνο μετά την τελική έκθεση της τρόικας θα αποσαφηνιστεί αν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα δώσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα με την επιμήκυνση του προγράμματος, δήλωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Σπίγκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα