Στο επίκεντρο η παράνομη μετανάστευση

Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, μετάτο δράμα στη Λαμπεντούζα, απασχολεί ευρέως τον σημερινό βελγικό Τύπο και αναμένεται να δεσπόσει στη Σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα επισκεφτεί τη Λαμπεντούζα την Τετάρτη.

Κατά την εφημερίδα Le Soir, η συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστών και την προστασία των συνόρων, αναμένεται να αποτελέσει το πιο καυτό θέμα της υπουργικής συνόδου, εν μέσω της καταιγίδας επικρίσεωνγια ανεπάρκεια

της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση της τεράστιας ροής μεταναστών προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, όλοι αναγνωρίζουν ότι το βάρος της εισροής προσφύγων στις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Ιταλία καιτην Ισπανία, είναι πλέον δυσβάστακτο.

Η εφημερίδα «Les Échos» αναφέρεται, εξάλλου, σε δηλώσεις του υΥπουργού Εξωτερικών του Βελγίου Nτιντιέ Ρέιντερς για την τραγωδία της Λαμπεντούζαο οποίος τόνισε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προλαμβάνει την επανάληψηπαρόμοιων τραγωδιών, καταπολεμώντας πιο ενεργά τα δίκτυα παράνομης μετανάστευσης, τα οποία εκμεταλλεύονται την απελπισία των μεταναστών, αναπτύσσοντας προγράμματα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις περιοχές προέλευσής τους και ενισχύοντας τον διάλογο και τη συνεργασία, με τις χώρες προέλευσης και ενδιάμεσης διέλευσης».

Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει άρθρο στο οποίο επισημαίνεται ότι από το 2003 και μετά, η πρώτη χώρα στην οποία καταφθάνει ο υποψήφιος μετανάστης, οφείλει να χειριστεί το αίτημα ασύλου και στέγασης. Αυτό δημιουργεί τεράστια πίεση στις συνοριακές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Βουλγαρία ή ακόμη και η Μάλτα, αναφέρει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν προβλέπει κανέναν μηχανισμό αυτόματης ανακατανομής της διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου».

Πέρα από τη Frontex, υπενθυμίζεται στο άρθρο, η Ευρώπη ετοιμάζεται να εξετάσει ένα νέο σύστημα, το οποίο προβλέπει να παρακολουθούνται καλύτερα τα πλοία φορτωμένα με παράνομους μετανάστες.

Ο μηχανισμός Eurosur θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, το δε κόστος του εκτιμάται σε 244 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Keywords
Τυχαία Θέματα