Στο επίκεντρο η «μετά-Καντάφι» εποχή

Διεθνής Διάσκεψη, την Τρίτη στο Λονδίνο, για τη «μετά – Καντάφι» εποχή ενώ την ίδια ώρα, στο επίκεντρο των πολεμικών συγκρούσεων στη Λιβύη, μεταξύ των ανταρτών και των δυνάμεων του καθεστώτος, βρίσκεται η Σύρτη, η γενέτειρα του Καντάφι. Στη διεθνή διάσκεψη του Λονδίνου αναμένεται να συμμετάσχουν ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και o προεδρεύων της Αφρικανικής Ένωσης, Jean Ping, 35 υπουργοί
Εξωτερικών, μεταξύ αυτών και η αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον. Πρόσκληση έλαβε και η Τουρκία.

Η Γαλλία και η Βρετανία κάλεσαν τη Δευτέρα τους υποστηρικτές του Λίβυου ηγέτη να τον εγκαταλείψουν, «πριν να είναι αργά». «Ο Καντάφι πρέπει να φύγει άμεσα» δήλωσαν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μία ημέρα πριν τη διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο για τη Λιβύη στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Αναβαθμίζει τις αντιδράσεις της η Ρωσία: Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι επιθέσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι αποτελούν παρέμβαση σε έναν εμφύλιο πόλεμο, υπέρ των ανταρτών, και πως αυτού του είδους οι επιχειρήσεις δεν έχουν την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.Ο Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε οριστικά, ότι η μεταβίβαση της διοίκησης των επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ στη στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Ελληνική συμμετοχή
«Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το επίπεδο της ελληνικής συμμετοχής» σε σχέση με την εμπλοκή της χώρας μας στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο ΝΑΤΟ.«Η Ελλάδα θα συμμετέχει κατά τον τρόπο που είπαμε, χωρίς δηλαδή ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, μόνο με τη φρεγάτα, με το ιπτάμενο ραντάρ και με το ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης αν χρειαστεί. Και ήδη η ελληνική φρεγάτα 'Λήμνος' έχει αναλάβει αποστολή, στο πλαίσιο των εντολών που δίνει ο Ιταλός τακτικός διοικητής, ο οποίος είναι επικεφαλής της δύναμης που επιβάλει αυτή τη στιγμή το εμπάργκο όπλων» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Την Τρίτη συνεδριάζει η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, που έχει ως αντικείμενό της την ενημέρωση από τον κ. Βενιζέλο για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο και ειδικότερα στη Λιβύη.

Επιχειρήσεις Οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται αν και σε χαμηλότερους ρυθμούς. Τη Δευτέρα χτυπήθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις (υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ πλέον) η Σύρτη, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι σκοτώθηκαν αρκετοί άμαχοι. Από τη λιβυκή τηλεόραση αναφέρθηκε ότι επιθέσεις έγιναν αργά τη Δευτέρα στο Γκάριαν και τη Μίζντα, νότια της Τρίπολης.Την ίδια ώρα, πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν ανέφεραν ότι η πόλη είχε πέσει στα χέρια των αντικαθεστωτικών προκαλώντας κύμα ενθουσιασμού στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικανταφικών δυνάμεων. Ξένοι δημοσιογράφοι στη Σύρτη υποστηρίζουν πάντως ότι δεν υπά
Keywords
Τυχαία Θέματα