Στο έλεος πυρκαγιάς το θέρετρο Βαλπαραΐσο

Μια γιγαντιαίων διαστάσεων δασική πυρκαγιά συνεχίζει σήμερα να μαίνεται απειλώντας την παραθαλάσσια πόλη Βαλπαραΐσο της Χιλής, η οποία έχει κηρυχθεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με τις αρχές να κηρύσσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ήδη έχει αναφερθεί μια νεκρή ενώ 7.000 άνθρωποι έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η εξάπλωση της πυρκαγιάς τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ήταν «οριακή» και η φωτιά δεν απειλεί πλέον τον πληθυσμό, σύμφωνα με τις αρχές.

«Η πυρκαγιά έχει περιοριστεί, αλλά δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο», προειδοποίησε

ωστόσο ο Ρικάρδο Τόρο, ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (ONEMI) της Χιλής.

«Έχουμε μια κατάσταση που προς το παρόν είναι ήρεμη, αλλά από το μεσημέρι προβλέπονται (μετεωρολογικές) συνθήκες πολύ πιο δύσκολες, ως κρίσιμες», εξήγησε ο Άαρον Καβιέρες, ο διευθυντής της εθνικής εταιρείας δασών (CONAF), καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει τους 27° και οι άνεμοι να πνέουν με ταχύτητα 30 χλμ. την ώρα. «Αλλά είμαστε προετοιμασμένοι», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Αν και κατά τη διάρκεια της νύχτας απανθρακώθηκαν περίπου 4,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης, σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) δεν ήταν πλέον ορατές μεγάλες φλόγες στις περιοχές όπου επιχειρούν μονάδες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Χιλής.

Στο κέντρο της Βαλπαραΐσο η κατάσταση ήταν ομαλή, αν και την ηρεμία διέκοπταν συχνά οι πτήσεις των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων που συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Το αεράκι που έπνεε έφερνε ωστόσο αποκαΐδια και στάχτες στην πόλη.

Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες το απόγευμα, σε έναν χώρο καύσης απορριμμάτων, ενώ οι θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών ήταν ιδιαίτερα υψηλές, στο τέλος του καλοκαιριού για το νότιο ημισφαίριο. Οι φλόγες, που τροφοδοτήθηκαν από τους ανέμους, εξαπλώθηκαν ταχύτατα απειλώντας κοντινές κοινότητες.

Μια γυναίκα 67 ετών υπέστη καρδιακή ανακοπή λόγω αναπνευστικών προβλημάτων κι απεβίωσε, ενώ η πόλη Βαλπαραΐσο, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι στο Ειρηνικό, όπως και η γειτονική πόλη Βίνια δελ Μαρ, περίπου 100 χλμ. από την πρωτεύουσα, κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με τις αρχές.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας περίπου 7.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους. Οι περισσότεροι μπόρεσαν να επιστρέψουν κατόπιν στα σπίτια τους, με την εξαίρεση περίπου 20 ανθρώπων που συνεχίζουν να βρίσκονται σε κέντρα υποδοχής, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι αρχές της Χιλής.

Περίπου 15 πυροσβέστες τραυματίστηκαν, οι δύο σοβαρά, και νοσηλεύονται.

Οι αρχές απηύθυναν έκκληση στον πληθυσμό να αποφεύγει τις μετακινήσεις στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά.

Στην περιοχή αναμένονται ενισχύσεις, αστυνομικοί και στρατιωτικοί. Επτά αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα τα οποία σπεύδουν από άλλες περιοχές της Χιλής στον τόπο της πυρκαγιάς αναμενόταν να φθάσουν στο Βαλπαραΐσο από στιγμή σε στιγμή.

Η κυκλοφορία στον κύριο οδικό άξονα που συνδέει το Σαντιάγο με το Βαλπαραΐσο έχει διακοπεί, λόγω της εγγύτητας της φωτιάς, καθώς οι φλόγες πλησίασαν επικίνδυνα τη νύχτα τα καλώδια υψηλής τάσης ενός ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού.

«Πρόκειται για μια περίπλοκη πυρκαγιά λόγω της τοποθεσίας» όπου έχει ξεσπάσει, επισήμανε ο Μαουρίτσιο Μπούστος, ο διευθυντής της ONEMI στο Βαλπαραΐσο.

Πάντως «δεν έχει καταστραφεί κανένα σπίτι» από την πυρκαγιά, όπως επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών διαψεύδοντας τις πληροφορίες περί του αντιθέτου που μετέδωσαν ΜΜΕ.

Η περιοχή Βαλπαραΐσο όπου εκδηλώθηκε η φωτιά είχε ήδη πληγεί, τον Απρίλιο του 2014, από μια παρόμοια καταστροφή η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους και είχε αφήσει χιλιάδες άστεγους. Πάνω από 3.000 κατοικίες είχαν καταστραφεί στην πυρκαγιά εκείνη η οποία μαινόταν επί οκτώ ημέρες, ιδίως στις φτωχότερες συνοικίες, στους λόφους γύρω από την πόλη.

Μέχρι σήμερα αυτή παραμένει η χειρότερη καταστροφή του είδους που έχει πλήξει το ειδυλλιακό λιμάνι με τα πολύχρωμα ξύλινα σπίτια, το οποίο έχει κηρυχθεί από την UNESCO μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Η κατάσταση προκαλεί αγωνία στον πληθυσμό, καθώς οι μνήμες της πυρκαγιάς της περασμένης χρονιάς είναι ακόμη πολύ νωπές», εξήγησε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Χόρχε Κάστρο.

Η πόλη των 260.000 κατοίκων που είχε υμνήσει ο Πάμπλο Νερούδα προσελκύσει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες, Χιλιανούς και ξένους.

Το Βαλπαραΐσο υπήρξε πολύ σημαντικός λιμένας κατά μήκος των θαλάσσιων οδών που συνδέουν τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, μέσω του Πορθμού του Μαγγελάνου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα