Στο έλεος ναρκομανών το σπίτι του Σεφέρη

Να μην αφεθεί το κτίριο, όπου έμενε κι εργαζόταν ως πρόξενος ο Γιώργος Σεφέρης, στην Κορυτσά, στο έλεος του χρόνου και των ασυνείδητων,που αποσπούν ακόμη και οικοδομικά υλικά απ' αυτό, ζητούν από την ελληνική πολιτεία ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην αλβανική αυτή πόληΓιάννης Πεδιώτης και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής.Οι δύο άνδρες συζήτησαν το θέμα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Δακή στην Κορυτσά, με την ευκαιρία συναυλίας της χορωδίας της Πτολεμαΐδας.

Τοεν λόγω κτίριο οι κάτοικοι της Κορυτσάς

το αποκαλούν "κτίριο Σεφέρη" και αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς εκεί έμενε για δύο χρόνια ο Έλληνας Νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης. Εκεί ο Σεφέρης, που διετέλεσε πρόξενος το 1936 και το 1937, έγραψε κάποια από τα γνωστότερα ποιήματά του, με αναφορές, μεταξύ άλλων, και στην απόσταση που τον χώριζε από τηνμετέπειτα γυναίκα του, Μαρία Ζάννου, η οποία βρισκόταν στο Λονδίνο και μετά μετέβη στην Αθήνα. Εκεί φωτογραφήθηκε και εκεί εμφανίζεται στις δύοπιο διάσημες φωτογραφίες που "συνοδεύουν" τις πιο δημοφιλείς δημοσιευμένες αναφορές στο όνομα και το έργο του.

Το κτίριο του προξενείου ταυτίστηκε με την ιστορία της Ελλάδας στην περιοχή και παρά τις καταστροφές που υπέστη το 1997 κατά τις σημαδιακές αναταραχές στην Αλβανία, θεωρείται σύμβολο για τη χώρα μας. "Είναι ένα κτίριο του 1900, νεοκλασικού ρυθμού, ένα από τα πρώτα και πιο σπάνια αρχοντικά της Κορυτσάς και ανήκε στην οικογένεια Τουρτούλη, μια από τις πιο ιστορικές οικογένειες του τόπου. Από εκεί έχουν 'περάσει' όλα τα σημαντικά γεγονότα του 20ού αιώνα που αφορούν την Ελλάδα και την Αλβανία, ωστόσο οι ταραχές του 1997 άφησαν επάνω του τα σημάδια της καταστροφής. Το 1998αγοράστηκε από το ελληνικό κράτος και μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει βήματα για την ανακατασκευή του" εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γενικός πρόξενοςτης Ελλάδας στην Κορυτσά Γιάννης Πεδιώτης.

Από την πλευρά του, ο κ. Δακής κάνει λόγο για ιστορικό κτίριο, όμοιο του οποίου βρίσκεται στηνόχθη του ποταμού Σακουλέβα στη Φλώρινα. "Είναι ιδιοκτησία του ελληνικούκράτους. Είχε χρησιμοποιηθεί ως προξενείο της Ελλάδας στην Κορυτσά για πολλά χρόνια και βρίσκεται στον κεντρικότερο δρόμο της πόλης, που σημαίνει ότι έχει και σημαντική οικονομική αξία. Σε αυτό το κτίριο διαδραματίστηκαν όλα τα γεγονότα του αιώνα που πέρασε και είχαν σχέση μετις νέες δομές και τις ανακατατάξεις που έγιναν μετά τους βαλκανικούς πολέμους και τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Έχει υποστεί εξαιρετικά μεγάλη καταστροφή, όμως, σε κάθε περίπτωση, με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα είναι επισκευάσιμο. Είναι σημαντικό να υπάρξει έμπρακτη χειροπιαστή φροντίδα του ελληνικού κράτους ώστε να αποκατασταθεί" δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή εικόνα του κτίσματος, ο κ. Πεδιώτης σχολιάζει πως "αποτελεί έρμαιο όσων θέλουν να αποσπάσουν ακόμη και οικοδομικά υλικά από αυτό ενώ έχει καταντήσει άνδρο ναρκομανών τις νύχτες". Για την ανακατασκευή του υπολογίζεται ότι απαιτούνται 400.000 ευρώ, κίνηση που, άλλωστε, εκτιμάται ότι θα συνέβαλε στην εξοικονόμηση των ενοικίων που καταβάλλονται για τις ανάγκες στέγασης του προξενείου. "Το ελληνικό κράτος αγόρασε το κτίριο το 1998 με την προοπτική να το ανακατασκευάσει.Ήταν και μπορεί να ξαναγίνει ένα κόσμημα και δεν θα έπρεπε να αφεθεί στο έλεος του χρόνου και των ασυνείδητων" προσθέτει.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα