Στο χορό των Ρίχτερ η Κεφαλονιά

Με τρεις νέες δονήσεις 4 έως 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγιναν ιδιαιτέρως αισθητές λόγω του μικρού εστιακού βάθους, ξύπνησαν σήμερα οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Πολλοί κάτοικοι κοιμήθηκαν και χθες το βράδυ έξω από τα σπίτια τους, στα αυτοκίνητα τους, καθώς δεν έχουν ξεπεράσει τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού, ενώ ο καιρός δεν είναι σύμμαχος, καθώς επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, με τοπικές καταιγίδες, βροχές και δυνατούς ανέμους. Οι μετασεισμοί, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ήταν

αρκετοί, μεγάλης διάρκειας, αλλά ευτυχώς μικρής έντασης.
Στην εκκένωση του οικισμού Αθέρας, που βρίσκεται κοντά στο Ληξούρι, προχώρησαν χθες οι αρχές, εξαιτίας κατολίσθησης. Προβλήματα καταγράφηκαν στα κτίρια των δικαστηρίων, της παλιάς Νομαρχίας και κάποιων σχολείων στο Ληξούρι, ενώ το Γηροκομείο Ληξουρίου κρίθηκε ακατάλληλο από τους ελεγκτές μηχανικούς. Επίσης, μέχρι στιγμής, 55 από τα 100 σπίτια που έχουν ελεγχθεί στο Ληξούρι έχουν σοβαρές ζημιές.
Τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ αποκλεισμένος είναι ο επαρχιακός δρόμος Ληξουρίου - Αργοστολίου, καθώς και αρκετοί επαρχιακοί ορεινοί δρόμοι.

Στο νησί φθάνει σήμερα και το δεύτερο πλοίο που θα φιλοξενήσει κατοίκους των οποίων τα σπίτια κρίνονται επικίνδυνα. Στην Κεφαλονιά βρίσκεται ήδη το superfast 11, όπου και διανυκτέρευσαν αρκετοί Κεφαλονίτες.

Τις επιφυλάξεις τους διατηρούν σεισμολόγοι ως προς την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας.
«Δεν μπορούμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», επανέλαβε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος και διευκρίνισε ότι «σε 48 ώρες θα είναι σε θέση οι επιστήμονες να κάνουν σχετική εκτίμηση, καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής».

Στο πλαίσιο της κήρυξης του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λαμβάνονται και έκτακτα μέτρα.

Με εντολή του πρωθυπουργού, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έδωσαν τρίμηνη αναστολή καταβολής εισφορών και δόσεων για φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Επίσης, τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, έχουν δώσει από 100.000 ευρώ σε Κεφαλονιά και Ιθάκη για τις πρώτες ανάγκες. Σήμερα συνεδριάζει η Ένωση Ελληνικών τραπεζών για να ανακοινωθεί περίοδος χάριτος για τους δανειολήπτες των δύο νησιών. Αυτό ανακοίνωσε πριν απο λίγο μέσω του Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή των Νεκτάριου Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα