Στο 30% τοποθετούν το «κούρεμα»

Στο 30% θα κυμανθεί το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ της τράπεζας Κύπρου, μετά τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, όπως εκτιμούν με δηλώσεις τους τρεις Κύπριοι υπουργοί. Η συμφωνία περιλαμβάνει τον διαχωρισμό της Λαϊκής Τράπεζας

σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα, με μεταφορά των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Από την επιβολή ζημιών στους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής θα προκύψουν 4,2 δισ. ευρώ από τα 5,8 δισ. που απαιτούνται, ενώ το υπόλοιπο 1,6 δισ. ευρώ θα εξασφαλιστεί με επιβολή ζημιών στους ανασφάλιστους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου. Θέμα ωρών και η υπογραφή της τελικής συμφωνίας για τη μεταβίβαση των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Πειραιώς, σύμφωνα με πηγές της τρόικας. Τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα αναμένεται να ανοίξουν αύριο, αλλά θα υπάρχει πλαφόν αναλήψεων.

«Σε δίκαιη βάση η κυπριακή συμφωνία η οποία είναι καλύτερη στα μάτια της Γερμανίας» τόνισε πριν από λίγο σε συνέντευξη Tύπου για την Κύπρο ο Γερμανός υπ οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η συμφωνία που επετεύχθη για την Κύπρο είναι επώδυνη αλλά σταματάει την πορεία προς το χάος που θα έφερνε η άτακτη χρεωκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη. Ο ελληνισμός ολόκληρος στηρίζει την κυπριακή δημοκρατία, και δεν θα αφήσει κανέναν να εκμετελευτεί την πρόσκαιρη αδυναμία της Κύπρου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

Το ύψος του πακέτου που χορηγείται στην Κύπρο θα φτάσει τα 10 δισ. ευρώ. Η πρώτη εκταμίευση θα γίνει τον Μάιο και η κάθε δόση θα εκταμιεύεται μετά από αξιολόγηση της τρόικας, σε τριμηνιαία βάση.

Από την πλευρά τους, οι κυπριακές αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευση τους να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους για δημοσιονομική προσαρμογή, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και πρόσθετα μέτρα, που περιλαμβάνουν την αύξηση του φόρου εισοδήματος και τραπεζικών καταθέσεων.

Το ελληνικό PSI επέδρασε σημαντικά στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, τόνισε στον Αθήνα 984 και τον Τάκη Καμπύλη ο καθηγητής χρηματο-οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Γκίκας Χαρδούβελης.

Για οδυνηρή συμφωνία κάνει λόγο ο κυπριακός τύπος, τονίζοντας πως το δίλημμα ήταν ανάμεσα σε μια κακή και μια κάκιστη λύση. Το θέμα της Κύπρου μονοπωλεί το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα