Στις Βρυξέλλες εκτάκτως ο Αλέξης Τσίπρας

Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα πριν την συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης που είναι προγραμματισμένη

για τις 8 το βραδυ, να επιτευχθεί συμφωνία και να ανοίξει εκ νέου η ροή της χρηματοδότησης. Σε κείμενο 10 σελίδων που κατέθεσε η κυβέρνηση στους πιστωτές και το οποίο φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού, περιλαμβάνεται το σύνολο των ελληνικών προτάσεων, για μέτρα ύψους 7,9 δισ. ευρώ.
Στο κείμενο υπάρχει και σαφής δέσμευση ότι έως την 1η Ιουλίου θα ψηφιστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, όπως και νέο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα για την περίοδο ως το 2019.

Ο πρωθυπουργός είχε συνεχείς συσκέψεις με συνεργάτες του, εν όψει της έγκρισης των προαπαιτούμενων μέτρων ύψους 8 δισ. από τη Βουλή, ενώ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και πριν από τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό ζήτησε αξιόπιστη δέσμευση από πλευράς των δανειστών για την αναδιάρθρωση του χρέους συνδέοντας το με την επίτευξη συμφωνίας.

Ωστόσο, αμφιβολίες για την επάρκεια του πακέτου των ελληνικών μέτρων εκφράζει το ΔΝΤ, σημειώνοντας ακόμη ότι είναι προσανατολισμένα στους φόρους και όχι στην περιστολή δαπανών.

«Κριτήριο στη διαπραγμάτευση για εμάς είναι η λύση να είναι βιώσιμη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην ΕΡΤ. Πρόσθεσε ότι στο σύνολο της η συμφωνία δεν είναι υφεσιακή, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά δίνει μεγάλη μάχη για δικαιότερη κατανομή του βάρους. Η συμφωνία θα έχει χρηματοδοτικό κομμάτι για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος, συνιστώντας ψυχραιμία, ενώ πρότεινε να δούμε τη συμφωνία στο σύνολο της.

Την εκτίμηση ότι «η συμφωνία θα είναι τέτοια, που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη και της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και του ελληνικού λαού», εξέφρασε μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Πρόσθεσε ότι από τα 8 δισ. δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η πρώτη φορά που τα μισά και πλέον καλούνται να καταβάλλουν οι έχοντες και οι κατέχοντες.
Ερωτηθείς για το ΔΝΤ, απάντησε πως αυτή η κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης είναι και η στιγμή που οι ευρωπαϊκές ηγεσίες πρέπει να πάρουν ιστορικές αποφάσεις σημειώνοντας ότι θα πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον χωρίς το Ταμείο, και αυτό δεν αφορά κυρίως την ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος.

Αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup και κλείσει οριστικά η διαπραγμάτευση στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, τότε θα αρχίσουν οι κομματικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Θα συνεδριάσουν διαδοχικά, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σε πληθώρα δηλώσεων που έκαναν σήμερα κυβερνητικά στελέχη, όπως οι κκ Παππάς και Φλαμπουράρης, τόνισαν ότι αν η κυβέρνηση χάσει την δεδηλωμένη στη βουλή, τότε θα υπάρξει προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί από τη βουλή. Θετική στάση τηρεί επίσης ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης και άλλοι. Ενστάσεις κατά της διαφαινόμενης συμφωνίας εξέφρασαν βουλευτές της αριστερής πτέρυγας όπως ο Δ. Στρατούλης, η Ελένη Σωτηρίου, ο Κώστας Λαπαβίτσας, επίσης ο Α. Μητρόπουλος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, avgi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα