Στις Κάννες ο Νικ Κέιβ

Ο βετεράνος της ροκ, ο Νίκ Κέιβ, «αλωνίζει» από το πρωί στις Κάννες. Όχι δεν ήρθε για συναυλία, αν και θα ήταν πιθανό. Εμφανίστηκε με ρόλο σεναριογράφου στην νέα ταινία του σκηνοθέτη και «κολλητού» του, Τζόν Χίλκοουτ, «Lawless» («Παράνομοι»).

Πρόκειται για ένα αρκετά βίαιο γουέστερν που εκτυλίσσεται στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης, με ήρωες τρία αδέρφια που παρασκευάζουν και διακινούν αλκοόλ. Όταν φτάσει στην πόλη ένας αστυνομικός, με σκοπό να σταματήσει

την επιχείρηση τους, θα ξεκινήσει μεταξύ τους μια αιματηρή βεντέτα.

Τα αδέρφια υποδύονται ο Τόμ Χάρντι, ο Τζεισον Κλάρκ και ο Σάια Λεμπούφ, ο οποίος συμμετέχει στο φεστιβάλ και ως σκηνοθέτης με μια μικρού μήκους ταινία («Howard cantour.com»). Το κάστ είναι εξαιρετικό και στους υπόλοιπους ρόλους, που παίζουν ο Γκάι Πίρς (στον ρόλο του κακού), η Τζέσικα Τσαστέιν και η Μία Βαρσικόφκσα. Ο Γκάρι Όλντμαν κάνει μια σύντομη εμφάνιση. Εκτός από τον τελευταίο, οι υπόλοιποι ήταν παρόντες στην συνέντευξη τύπου που έγινε σήμερα, σε χαλαρό και, στιγμές χιουμοριστικό, κλίμα.

Τον πρώτο λόγο είχε φυσικά ο Νίκ Κέιβ, αφού αυτός διασκεύασε το βιβλίο του Μάτ Μποντουράντ, «The Wettest County», που είναι μάλιστα μια πραγματική ιστορία. «Μου αρέσουν τα κλασικά love story και η βία, δηλαδή τα δύο συστατικά αυτής της ταινίας. Δεν ήταν η εποχή της ποτοαπαγόρευσης που με έκανε να θέλω να διασκευάσω το βιβλίο. Περισσότερο με ιντριγκάρουν η ευαισθησία αλλά και η ωμή βία. Και έχω στο μυαλό μου τον τρόπο που ο Χίλκοουτ αντιμετωπίζει την βία στις ταινίες του: είναι γρήγορη και ωμή και αφήνει ένα χάος πίσω», είπε ο Αυστραλός ρόκερ. Ξεκίνησε λιγομίλητος και ίσως με ύφος μπλαζέ, αλλά μετά από λίγο απέκτησε και χιούμορ. Έτσι, όταν ρωτήθηκε πώς νοιώθει που μεγαλώνει, απάντησε «δεν σας το συστήνω. Ξεχνάω λέξεις και χρησιμοποιώ λεξικά, μεγεθύνω τα γράμματα στον υπολογιστή, χάλια...».

Μπορεί το φίλμ να διαδραματίζεται στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 19ου αιώνα, αλλά για τον σεναριογράφο και τον σκηνοθέτη της, είναι σύγχρονη. «Με έναν τρόπο η «ποτοαπαγόρευση» ισχύει ακόμα και έχει αποτύχει επικά στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών», είπε ο Κέιβ. Και ο Χίλκοουτ συμπλήρωσε: «δεν είναι τυχαίο που σήμερα συγγραφείς και σκηνοθέτες γοητεύονται από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Σε εποχές ανασφάλειας και αστάθειας, βρίσκεις παραλληλισμούς με την σημερινή οικονομική και πολιτική κρίση». Οι δυό τους είχαν ξανασυνεργαστεί σε προηγούμενη ταινία του Χίλκοουτ («The proposition»).

Χθές το βράδυ έγινε ειδική προβολή του «Κάποτε στην Αμερική» του Σέρτζιο Λεόνε, που έφερε μάλιστα τον πρωταγωνιστή της, Ρόμπερτ Ντε Νίρο στις Κάννες. Αναπόφευκτα, ο Χίλκοουτ ρωτήθηκε για το αν επηρεάστηκε από την κλασική πλέον στο είδος αυτό ταινία. «Με έχει εμπνεύσει γενικά πολύ ο Λεόνε. Αλλά για την συγκεκριμένη ταινία, περισσότερο αναζήτησα αναφορές στο «Μπόνι και Κλάιντ» του Άρθουρ Πέν και γενικά σε φωτογραφίες της εποχής», είπε.

Το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων όσον αφορά στο κάστ, εντοπίστηκε κυρίως στον Βρετανό Τόμ Χάρντι, ο οποίος έχε

Keywords
Τυχαία Θέματα