Στην τελική ευθεία για το κούρεμα

Εξαιρετικά κρίσιμο θεωρείται το επόμενο 48ωρο για την πορεία του PSI όσον αφορά στη συμμετοχή ιδιωτών και δη, των ασφαλιστικών ταμείων. Ήδη, 4 ταμεία, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ έλαβαν μέσω των Διοικητικών τους συμβουλίων απόφαση να συμμετέχουν στο «κούρεμα». Σήμερα αναμένεται να
αποφασίσουν και τα υπόλοιπα Ταμεία, για τα ομόλογα 7,5 δισ., που διαθέτουν ενώ η ΑΔΕΔΥ, προχωρά στις 13.30 σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΤΕΑΔΥ, με βασικό αίτημα την εξαίρεση των Ασφαλιστικών Ταμείων από το «κούρεμα».

Να σημειωθεί εδώ, ότι οι αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών αφορούν σε ομόλογα ύψους περίπου 7,8 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 17 δισ. ευρώ που απαρτίζουν το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος δεν μπαίνουν στο κάδρο των εξελίξεων, όχι γιατί δεν θα κουρευτούν, αλλά γιατί η απόφαση δεν θα ληφθεί από τις διοικήσεις των ταμείων. Θα συνεδριάσει το ΔΣ της Τράπεζας της Ελλάδος και θα αποφασίσει αυτό, εξ ονόματος του συνόλου των ταμείων.

Μέχρι αύριο, Τετάρτη, που θα ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία δηλώσεων των ιδιωτών για τη συμμετοχή τους στο PSI, αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις, ώστε να υπάρξει καθολική συμμετοχή. Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις ταμείων, με μεγάλο ομολογιακό χαρτοφυλάκιο, όπως το ΕΤΑΑ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις ή ενστάσεις. Δεν είναι λίγα τα ταμεία που δεν δέχονται εύκολα το γεγονός ότι όταν το συμφέρει, το δημόσιο αντιμετωπίζει τα ταμεία ως ιδιώτες και τους ζητά κούρεμα στα ομόλογα, ενώ όταν παρεμβαίνει στο ύψος των παροχών και των συντάξεων τα αντιμετωπίζει ως δημόσιο...

Στην περίπτωση -εξαιρετικά αμφίβολη όχι όμως και απίθανη- που όλα τα ταμεία συμφωνήσουν στο κούρεμα, το ομολογιακό χαρτοφυλάκιο των ταμείων θα μειωθεί κατά 53%. Συνολικά, τα ταμεία διαθέτουν ομόλογα ύψους 7,8 δισ. ευρώ, ενώ άλλα περίπου 17 δισ. ευρώ, είναι τοποθετημένα σε ομόλογα, μέσω του Κοινού Κεφαλαίου που διαχειρίζεται η ΤτΕ. Ήδη, το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ) έχει προσφύγει κατά της κεντρικής τράπεζας, ενώ αντίστοιχη κίνηση προτίθεται να κάνει και η ΑΔΕΔΥ.

Εν τω μεταξύ, έτοιμο να δρομολογήσει την αύξηση των εγγυήσεων προς την Τράπεζα της Ελλάδος από 60 σε 90 δισ. ευρώ, εμφανίζεται το υπ. Οικονομικών παρά τις περί του αντιθέτου πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου ότι κάτι τέτοιο τελικά δεν θα χρειασθεί.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι οριστική και θα υλοποιηθεί το επόμενο δεκαήμερο καθώς οι ελληνικές τράπεζες μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου αντιμετωπίζουν την διπλή πρόκληση τόσο του «αλμυρού» λογαριασμού της BlackRock όσο και την τελική εκτίμηση για τις «απώλειες» από το «κούρεμα» των ομολόγων.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα