Στην «μάχη» του EWG

Επισκόπηση της προόδου και ανάλυση της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων θα γίνει σήμερα και αύριο στο EuroWorking Group, χωρίς ωστόσο να αναμένονται αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταίροι ζητούν εμπλουτισμό της λίστας Βαρουφάκη με μέτρα άμεσης απόδοσης.

Στην Αθήνα άρχισαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και υπηρεσιακών στελεχών των ελληνικών υπουργείων με τη συγκέντρωση στοιχείων.«Τα τεχνικά

κλιμάκια επιμένουν να πολιτικοποιούν τις συζητήσεις, εμμένοντας σε αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά», δήλωσε στο Μega ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης. Θα τελειώσει με νέα συμφωνία το πρόβλημα της χρηματοδότησης», τόνισε στον ίδιο σταθμό ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προκειμένου να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης (Ιnstitute for New Economic Thinking) με κεντρικό θέμα «Ελευθερία, Ισότητα, Αβεβαιότητα». Ο υπουργός θα μιλήσει σε πάνελ του Συνεδρίου με κεντρικό τίτλο «Πολιτική με άλλα μέσα; Θεσμοί της Ευρωζώνης και Εθνική Κυριαρχία στις Διαπραγματεύσεις για τη Διάσωση Τραπεζών». Την ομιλία του θα προλογίσει ο Νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Τζόζεφ Στίγκλιτς. Αύριο, Μ.Πέμπτη, στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) ο κ. Βαρουφάκης θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. Τον υπουργό Οικονομικών θα συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πάντως οι εταίροι στέλνουν πολλαπλά μηνύματα μετά τις συστάσεις από τις ΗΠΑ, που καλούν την κυβέρνηση της Ελλάδας να 'δεσμευθεί πλήρως' στις τεχνικές διαπραγματεύσεις. «H Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν ζητώντας εμμέσως εμπλουτισμό της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων, ενώ διευκρίνΙσε ότι στο διπλό Euro-working Group θα γίνει μία αποτίμηση της κατάστασης, σε σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Εν τω μεταξύ αναφορικά με την επίσκεχη Τσίπρα στη Μόσχα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz τον κάλεσε να μην σπάσει τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Βλακώδεις» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Ερωτηθείς σχετικά με την εκτίμηση ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις ανέρχονται σε 287,7 δισεκ. ευρώ, απάντησε: «Ειλικρινά, βρίσκω ότι είναι βλακώδεις» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει μεγαλύτερα περιθώρια από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, ώστε η Αθήνα να ξεπεράσει την κρίση κρατικού χρέους που αντιμετωπίζει.

Αντιδράσεις ακόμη και εντός της κυβέρνησης, προκάλεσε η νέα δήλωση του Πάνου Καμμένου, αυτή τη φορά στους Times του Λονδίνου, ότι εάν Βερολίνο και Βρυξέλλες συνεχίσουν το bullying κατά της Ελλάδας, η Ευρώπη θα γεμίσει τζιχαντιστές. “Την ώρα της διαπραγμάτευσης οι απειλές δεν βοηθούν καθόλου”, έγραψε στο twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Χθες μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε να μην συνδέονται οι μετανάστες με τη διαπραγμάτευση. Για “δυσφήμιση της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο” έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα