Στην Κωνσταντινούπολη η Σύνοδος Κορυφής του ΟΣΕΠ

Η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου πραγματοποιείται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, υπό την προεδρία των προέδρων της Τουρκίας Αμντουλάχ Γκιουλ και της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Η Σύνοδος διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυση του οργανισμού, την προεδρία του οποίου ασκεί η Σερβία από την 1η Ιανουαρίου έως την 1η Ιουλίου και στη συνέχεια θα αναλάβει η Τουρκία.
Τα κράτη μέλη του ΟΣΕΠ είναι σημαντικοί οικονομικοί εταίροι της Σερβίας και σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας (PKS), πέρσι, η αξία των εμπορικών ανταλλαγών της Σερβίας με τη συγκεκριμένη ομάδα κρατών ανήλθε στα 7,9 δισ. δολάρια.
Το τελευταίο διάστημα, στις δράσεις του ΟΣΕΠ εντάσσονται και οι προσπάθειες να προσεγγίσει η περιοχή τα πρότυπα της ΕΕ.
Η πρώην ένωση Σερβίας�Μαυροβουνίου έγινε μέλος του ΟΣΕΠ τον Απρίλιο του 2004 και μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου, η Σερβία συνέχισε να είναι μέλος του οργανισμού.
Με την υπογραφή ιδρυτικής χάρτας στη Γιάλτα, στις 5 Ιουνίου του 1998, ιδρύθηκε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου. Ο οργανισμός έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται η μόνιμη διεθνής γραμματεία του.
Μέλη του ΟΣΕΠ είναι δώδεκα χώρες- Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Αρμενία, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία και Ουκρανία- και άλλα κράτη και οργανισμοί έχουν καθεστώς παρατηρητή. 
 Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα