Στην Αθήνα η τρόικα για ανακεφαλαιοποίηση

Χωρίς «ατζέντα» φθάνει σήμερα στην Αθήνα ομάδα εργασίας της τρόικας για να ασχοληθεί με τις καυτές εκκρεμότητες της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Στην κυβέρνηση έχουν ενημερωθεί για την έλευσή τους και έχει προετοιμασθεί η λίστα με τα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν, να συναποφασιστούν και να αρχίσουν να τρέχουν με τις απαραίτητες υπουργικές
αποφάσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου, προκειμένου "να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει το πρόγραμμα".

Σε αυτές τις δεσμεύσεις η 31η Μαρτίου και η 30η Απριλίου ορίζουν τις τελικές ημερομηνίες μετά τις οποίες κάθε τράπεζα θα πρέπει να έχει στα χέρια της τον "λογαριασμό" με τον οποίο θα πρέπει να απευθυνθεί στις αγορές (ΑΜΚ) για να αυξήσει τα κεφάλαιά της πριν προσκαλέσει για βοήθεια το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις και αναβολές; Η απάντηση, αν και είναι αρνητική από την πλευρά των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, εν τούτοις αφήνει ανοικτό ένα ενδεχόμενο για τροποποιήσεις στο τελικό χρονοδιάγραμμα εφόσον αυτό συμφωνηθεί και από την τρόικα.

Το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να ξεκαθαριστεί με την τρόικα είναι οι ακριβείς όροι συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων στην ΑΜΚ.

Ο οικονομικός σύμβουλος τους πρωθυπουργού, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, στην αυριανή έκδοση του "Κεφαλαίου" μιλάει μεταξύ άλλων και για το θέμα αυτό, εξηγώντας ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία θα προχωρήσει η κεφαλαιοποίηση, ποια είναι η θέση της τρόικα σε όλα αυτά και πως θα τρέξουν οι χρόνοι για την έγκαιρη ολοκλήρωση των ΑΜΚ πριν κινητοποιηθεί το ΤΧΣ.

Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι από την πλευρά της Κυβέρνησης υπάρχει πίεση για επίσπευση των διαδικασιών, τουλάχιστον για τις τράπεζες οι οποίες λόγω των αποτελεσμάτων του 2011 -τα οποία θα ενσωματώνουν τις ζημιές από το PSI- θα χρειασθούν άμεση κεφαλαιακή στήριξη.

Παράλληλα παραμένει σε εκκρεμότητα και το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας για την οποία υπάρχει ειδική πρόβλεψη στο Πρόγραμμα.

Από την ΤτΕ οι διεργασίες πάντως έχουν κινηθεί και περιμένουν την τρόικα για να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα των αναγκών της κάθε τράπεζας ξεχωριστά.

Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις που έχουν προσδιοριστεί μέχρι στιγμής αξιολογούνται από τους τραπεζίτες ως "πολύ αυστηρές" (αποδίδονται στον τρόπο με τον οποίο αξιολογεί την κατάσταση η Bain) και δυσανασχετούν.

Η όλη διαδικασία τελεί υπό την στενή παρακολούθηση της ΕΚΤ και μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει σημαντικές παρατηρήσεις που να αλλάζουν τον τρόπο αξιολόγησης.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι από τα δύο μεγάλα κόμματα οι διακριτικές πιέσεις για να μετατεθεί ο χρόνος των αποφάσεων για μετά τις εκλογές δεν έχουν πάψει...
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα