Στη Βουλή το ν/σ για το ασφαλιστικό

Το δημοσιονομικό κενό του 2014 -το οποίο κατά το οικονομικό επιτελείο-ανέρχεται σε 500 εκ. ευρώ επιχειρεί να εξοικονομήσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Το θέμα του δημοσιονομικού κενού θα κυριαρχήσει στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης τρόικας η έλευση της οποίας πιθανολογείται στο τέλος της εβδομάδας. Οι εκπρόσωποι των δανείστων μας πάντως ανεβάζουν κατά πολύ το ποσό στα 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα διαμηνύουν ότι θα επιστρέψουν

στην Αθήνα μόνο όταν πάρουν το μήνυμα ότι όλες οι απαιτήσεις τους έχουν γίνει αποδεκτές. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σαντάλ Χιουζ είπε χαρακτηριστικά: «Η τρόικα θα είναι σε θέση να συνεχίσει την αποστολή αξιολόγησης στην Αθήνα, όταν θα έχουν ληφθεί επαρκείς πληροφορίες από τις ελληνικές Αρχές, που θα μας επιτρέψουν να έχουμε ουσιαστικές συζητήσεις για την πολιτική που θα ακολουθηθεί. Η επιστροφή στις αρχές Νοεμβρίου είναι εφικτή, εάν ισχύσει ο προηγούμενος όρος».

Στα ανοικτά μέτωπα παραμένουν οι καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, καθώς η τρόικα δε δέχεται την ελληνική πρόταση για εκκαθάριση τους εν λειτουργία, και απαιτεί άμεσο λουκέτο για τουλάχιστον δύο εκ των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.

Μιλώντας χθες στο Mega, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης της υφιστάμενης νομοθεσίας, ούτε θα θιγούν οι μητέρες με ανήλικο τέκνο που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2013 δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων.

Τόνισε επίσης, ότι δεν πρόκειται να περικοπούν οι συντάξεις στα ευγενή Ταμεία, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του μη μισθολογικού κόστους στα επίπεδα του ΙΚΑ.

«Η εξίσωση είναι δύσκολη, θα εξαντλήσω τις προσπάθειες να μη θιγούν οι συνταξιούχοι αυτής της ομάδας», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα