Στη Μιζουράτα οι δυνάμεις Καντάφι

Φόβους για σφαγή στη Μιζουράτα, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, προκαλεί η προέλαση των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων, οι οποίες προχωρούν από το βορειοδυτικό τμήμα του αστικού κέντρου προς το εσωτερικό, ρίχνοντας οβίδες από άρματα μάχης.

Γιατρός του νοσοκομείου της πόλης δήλωσε ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 142 ανθρώπους και τραυματίσει περισσότερους από 1.400 άλλους στην επίθεση που πραγματοποιούν από
τις 18 Μαρτίου κατά των αντικαθεστωτικών στη Μιζουράτα.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκλείσει τον εξοπλισμό των Λίβυων αντικαθεστωτικών, δήλωσε σήμερα Τρίτη η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως ο Καντάφι προτίθεται να εγκαταλείψει την εξουσία χωρίς την άσκηση συνεχιζόμενης πίεσης από τη διεθνή κοινότητα.

Ωστόσο, με επιστολή του προς της διάσκεψη της διεθνούς ομάδας επαφής για τη Λιβύη που πραγματοποιείται στο Λονδίνο ο Καντάφι φέρεται έτοιμος να υιοθετήσει οποιανδήποτε συμβιβαστική πρόταση προτείνει η Αφρικανική Ένωση. Με τη συμμετοχή περίπου 40 κρατών και διεθνών οργανισμών πραγματοποιείται σήμερα στο Λονδίνο διεθνής διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης και των επιχειρήσεων της διεθνούς συμμαχίας. Υπεραμυνόμενος της στρατιωτικής επέμβασης, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ακολουθήσουν το δρόμο που ακολούθησαν στο Ιράκ.

Στόχος της διάσκεψης θα είναι η συγκρότηση ομάδας, με τη συμμετοχή αραβικών κρατών, που θα παρέχει πολιτική καθοδήγηση για την διεθνή αντιμετώπιση της κρίσης και το συντονισμό της βοήθειας προς τους Λίβυους.

Παρούσα θα είναι και η Ελλάδα που θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, αλλά και η Τουρκία, η οποία πρότεινε τη μεσολάβησή της για την επίτευξη εκεχειρίας, καθώς και πολλές αραβικές χώρες, όπως η Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και η Τυνησία.



Keywords
Τυχαία Θέματα