«Σταθεροποιείται η ελληνική οικονομία»

Η ελληνική οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται και αναμένεται βαθμιαία ανάκαμψη της ανάπτυξης, τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των εκπροσώπων της τρόικα που δόθηκε στη δημοσιότητα. Επίσης αναφέρεται ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν πως ο στόχος του 2013 για το πρωτογενές πλεόνασμα επιτεύχθηκε με σημαντική διαφορά. Μολονότι μόνο ένα μικρό μέρος της υπεραπόδοσης αυτής θα μεταφερθεί και το 2014, πιστεύουμε -τονίζει η τρόικα- ότι θα επιτευχθούν
και οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2014, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα εφαρμοστούν και θα σχεδιαστούν τα μέτρα.
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, η εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου της Ελλάδας αναμένεται ότι θα γίνει «τις επόμενες εβδομάδες», αφού την εγκρίνουν και τυπικά το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και το Eurogroup.

Ωστόσο η τρόικα επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος οι ελληνικές τράπεζες να χρειαστούν ένα αρκετά υψηλότερο ποσό για να ανακεφαλαιοποιηθούν από ότι προβλέπουν οι ελληνικές αρχές, ιδίως εάν δεν διευθετηθεί σύντομα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το κλιμάκιο της τρόικας το οποίο ολοκλήρωσε την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος επισήμανε ότι η οικονομία της Ελλάδας «αρχίζει να σταθεροποιείται» και οδεύει προς «μια σταδιακή επάνοδο της ανάπτυξης», κάτι το οποίο συνάδει με προηγούμενες προβολές της. Επισήμανε επίσης ότι οι τιμές «διορθώνονται» και πως «ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης».
Keywords
Τυχαία Θέματα