Σταμάτησε την απεργία πείνας

Τουλάχιστον δύο εβδομάδες θα χρειαστούν, προκειμένου να επανέλθει πλήρως η κατάσταση της υγείας του Νίκου Ρωμανού, μετα από 31 ημέρες απεργίας πείνας, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς του.

Ο Νίκος Ρωμανός άρχισε το χθες το μεσημέρι να σιτίζεται με πολύ ελαφρά τροφή και σύμφωνα με τους ιατρούς, οι οποίοι παραχώρησαν, νωρίς το απόγευμα, συνέντευξη Τύπου, ο κίνδυνος για την υγεία του δεν έχει ξεπεραστεί

αλλά έχει ελαχιστοποιηθεί.

Ο Νίκος Ρωμανός μετά από 31 ημέρες απεργίας πείνας και λίγες ώρες απεργίας δίψας αποφάσισε να σταματήσει την απεργία και αφού στη Βουλή έγινε δεκτή, με διακομματική συναίνεση, η τροπολογία που κατέθεσε βελτιωμένη ουπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει εκπαιδευτικές άδειες σε κρατούμενους φοιτητές με ηλεκτρονική παρακολούθηση, εφόσον ο κρατούμενος φοιτητής έχει παρακολουθήσει εξ αποστάσεως με επιτυχία το ένα τρίτο των μαθημάτων και των εργαστηρίων ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Είχε προηγηθεί επικοινωνία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαράς, και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Με κείμενό του ο Νίκος Ρωμανός ανακοινώνει ότι σταματά την απεργία πείνας μετά την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο νεαρός αναφέρει ότι με την νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης έγινε δεκτή η απαίτησή του "ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται το να φοράω το βραχιολάκι", γεγονός που χαρακτηρίζει νίκη.

Όπως επισημαίνει "αυτή η νίκη" ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε ενώ υποστηρίζει ότι οι "μεγάλοι νικητές" ηθικά ,πολιτικά και πρακτικά είναι "ο κόσμος του αγώνα και η Μαχητική Αναρχία". Με το κείμενο του ο Νίκος Ρωμανός ευχαριστεί επίσης τους γιατρούς του νοσοκομείου γιατί αρνήθηκαν, όπως τονίζει, να υποκύψουν στις εισαγγελικές πιέσεις για αναγκαστική σίτιση και τον στήριξαν όσο μπορούσαν.

Ομόφωνα δεκτή η βελτιωμένη τροπολογία για τον Νίκο Ρωμανό

Δεκτή ομόφωνα και κάτω από τα χειροκροτήματα όλων των πτερύγων, έγινε η τροπολογία που κατέθεσε βελτιωμένη ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και δίνει τη δυνατότητα στον Νίκο Ρωμανό να σπουδάσει υπό ηλεκτρονική επιτήρηση με το βραχιολάκι.

Νωρίτερα όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων είχαν εκφράσει την ικανοποίησή τους για τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά από έντονες διαβουλεύσεις και συζητήσεις και έχοντας συγκεράσει όλες τις απόψεις που εκφράστηκαν.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα της τροπολογίας μήνυμα ελπίδας.

«Αποσύρουμε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία και θα καλέσουμε το Νίκο Ρωμανό να σταματήσει την απεργία πείνας και δίψας και να μην χαρίσει τη ζωή του. Είναι μια τεράστια νίκη αυτή του Νίκου Ρωμανού και πάνω από όλα είναι της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού», επισήμανε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης έκανε λόγο για μια πολύ καθαρή τροπολογία που κάμπτει όλους τους περιορισμούς και καλύπτει και την περίπτωση του Νίκου Ρωμανού καθώς και άλλων φοιτητών κρατουμένων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το κόμμα του, ώστε όπως είπε, να δοθεί άμεσο και απτό αποτέλεσμα και να σταλεί από όλους το μήνυμα ότι πάνω από όλα είναι το δικαίωμα στη ζωή και στη μόρφωση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ Μαρίνος Ουζουνίδης, μίλησε για ένα καλό τέλος, μετά από μια δύσκολη συζήτηση.

«Η Βουλή έδειξε θεσμική ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία. Αγωνιστήκαμε για να υπάρξει σύγκλιση και παρά τις διαφορές μας λύθηκε υπέρ της ζωής το θέμα», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης.

Για σοβαρή προσπάθεια που έγινε και είχε αποτέλεσμα, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε από τους ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές και η Ραχήλ Μακρή που μίλησε για λύση του προβλήματος προς τη θετική κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τη τροπολογία η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, δίνεται η δυνατότητα στους κρατούμενους φυλακισμένους φοιτητές, να κάνουν χρήση των διατάξεων για την ηλεκτρονική επιτήρηση για ένα εξάμηνο με την προϋπόθεση να έχουν παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων και των εργαστηρίων κατά τους όρους που ορίζονται με υπουργική απόφαση επί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Η αίτηση για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας με τη χρήση ηλεκτρονικού γεωεντοπισμού, δεν απορρίπτεται από το Συμβούλιο παρά μόνο με ειδική αιτιολογία.

Εν τω μεταξύ, σκιά στο συναινετικό κλίμα που διαμορφώθηκε υπέρ του Νίκου Ρωμανού, απετέλεσε η στάση των Άδ. Γεωργιάδη και Θ. Πλεύρη οι οποίοι, όταν ο προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης, ρώτησε αν η ρύθμιση Αθανασίου γίνεται ομόφωνα δεκτή, οι δυο βουλευτές της ΝΔ , ακούστηκαν να λένε "κατά πλειοψηφία".

Τηλεφωνική επικοινωνία Κ. Παπούλια με Αντ. Σαμαρά

Επικοινωνία, πριν από λίγο, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού. Ορατός ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου του νεαρού, μετά την έναρξη και της απεργίας δίψας, λέει ο δικηγόρος του.

Μόνο από τη λεωφόρο Αμαλίας η είσοδος των επιβατών στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, ενόψει της συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον Ρωμανό.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Παπούλια και Βενιζέλο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, είχε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με το θέμα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να βοηθήσει με το κύρος του να βρεθεί λύση στο ζήτημα του Νίκου Ρωμανού.


Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ

«Οι πρωτοβουλίες της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Ν. Ρωμανού, όπως αναπτύχθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής τροπολογίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης απέδωσαν αποτέλεσμα», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε με αφορμή την πρωτοβουλία του κόμματος αναφορικά με την παρακολούθηση μαθημάτων από κρατούμενους και υπόδικους.

Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «μετά από διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις που ακολούθησαν, κατέστη δυνατό με κριτήριο την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής και το δικαίωμα στη μόρφωση για όλους, να διαμορφωθεί μια αποδεκτή από το σύνολο της Εθνικής Αντιπροσωπείας ρύθμιση». Σημειώνει ακόμα ότι «η ρύθμιση αυτή δίνει τη δυνατότητα, υπερβαίνοντας τα σημερινά δικονομικά εμπόδια, σε κρατουμένους ή υποδίκους να λαμβάνουν άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση για παρακολούθηση των μαθημάτων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ στα οποία έχουν εισαχθεί».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
απεργια, νικος ρωμανος, υπουργειο δικαιοσυνης, ζωή κωνσταντοπούλου, αλέξης τσίπρας, βουλη, ηλεκτρονική, σαμαρας, συριζα, τσιπρας, ψηφοφορία, ΠΑΣΟΚ, δημαρ, ΚΚΕ, λύση, αντ, βενιζελος, μετρο, συνταγμα, αει, τει, απε-μπε, Αντωνης Σαμαρας, απεργια μετρο, απεργια υπα, νικολετα ρωμανου, η φιλη της κορης μου, αξια, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, απεργια 1 δεκεμβριου, τελος του κοσμου, ζωή κωνσταντοπούλου, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, ρωμανου, ηλεκτρονική, αντ, το θεμα, αδεια, αιτηση, θεμα, ρωτησε, υγεια, αει, απε, απε-μπε, τει, αφορμη, εβδομαδες, βραδυ, γεγονος, γινεται, δυνατοτητα, δοθει, εγινε, ειπε, επικοινωνια, επιτυχια, ευθυνη, ζωη, ζωης, ιδιο, υποθεση, θετικη κατευθυνση, κειμενο, κλιμα, κομμα, λύση, λογο, μηκος, μηκος κυματος, νικη, νικο, μπε, παφιλης, ραχηλ, ρυθμιση, συζητηση, σιτιση, φοιτητης, ψηφοφορία, ωρες, δικαιωμα, κωστας, ουζουνιδης, πληροφοριες, ρωμανος, θανασης, υγειας
Τυχαία Θέματα