Στα υψηλά ημέρας το κλείσιμο της Wall

Στα υψηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street στο θετικό κλίμα που διαμόρφωσαν τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και ενώ τα αποτελέσματα των τραπεζικών κολοσσών Wells Fargo και JP Morgan Chase δεν επεφύλαξαν άσχημες εκπλήξεις για τους επενδυτές.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 116 μονάδες τερματίζοντας ένα αρνητικό σερί τεσσάρων διαδοχικών συνεδριάσεων. Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο του 2014, ωστόσο ήταν ο τεχνολογικός

Nasdaq που ξεχώρισε σήμερα με άλμα 1,7%.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,2% το Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για αύξηση 0,1% σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Το καλό κλίμα δεν χάλασαν ούτε οι δηλώσεις δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Federal Reserve οι οποίοι άφησαν να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει να αλλάξει την πολιτική της όσον αφορά την περιστολή του προγράμματος αγορών ομολόγων.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Philadelphia, Charles Plosser δήλωσε ότι τα πρόσφατα αδύναμα στοιχεία για την αγορά εργασίας δεν θα σταματήσουν την κεντρική τράπεζα από το να προχωρήσει με τα σχέδια της για την περιστολή του προγράμματος αγορών ομολόγων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Federal Reserve Bank of Dallas, Richard Fisher εξέφρασε σήμερα την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα έχει ξεκινήσει να συρρικνώνει τις αγορές ομολόγων, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα προτιμούσε μια πιο επιθετική προσέγγιση.

"Είμαι ικανοποιημένος με την απόφαση για την περιστολή των αγορών ομολόγων, αν και θα προτιμούσα να μειώσουμε τις αγορές με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με αυτό που τελικά ανακοινώθηκε", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 115,92 μονάδες (0,71%) κλείνοντας στις 16.373,86 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 69,71 μονάδων (1,70%) και έκλεισε στις 4.183,02 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 19,68 μονάδων (1,08%) κλείνοντας στις 1.838,88 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 26 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μόλις 4 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Intel κλείνοντας στα 26,51 δολ. με άνοδο 1,01 δολ. ή σε ποσοστό 3,96%. Ακολούθησαν η Microsoft με κέρδη 2,29% και κλείσιμο στα 35,78 δολ. και η 3M, η οποία έκλεισε στα 137,41 δολ. με άνοδο 2,03%.

Ο τίτλος της Intel άντλησε ώθηση από την αναβάθμιση της JP Morgan εν μέσω προσδοκιών για βελτίωση της αγοράς των προσωπικών υπολογιστών. Η αναβάθμιση ώθησε ανοδικά τον ευρύτερο τεχνολογικό κλάδο με τις μετοχές των Advanced Micro Devices, Texas Instruments και Nvidia Corp να σημειώνουν ισχυρά κέρδη.

Oι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Boeing (-0,49%), η Merck (-0,23%) και η United Technologies (-0,15%).

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,07 δολ. ή σε ποσοστό 1,24% στα 5,70 δολ.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε σήμερα στα αποτελέσματα των Wells Fargo και JP Morgan Chase.

Η JP Morgan ανακοίνωσε σήμερα κέρδη 5,28 δισ. δολ. ή 1,30 δολ. ανά μετοχή για το δ΄ τρίμηνο έναντι κερδών 5,69 δισ. δολ. ή 1,39 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα τελευταία αποτελέσματα περιλαμβάνουν 27 cents ανά μετοχή σε νομικά κόστη, μεταξύ άλλων έκτακτων στοιχείων.

Χωρίς έκτακτα στοιχεία, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,40 δολ. Τα έσοδα υποχώρησαν 1,1% στα 24,11 δισ. δολ. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα κέρδη ανά μετοχή στα 1,35 δολ. με έσοδα 23,67 δισ. δολ.

Από την πλευρά της η Wells Fargo ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 5,61 δισ. δολ. ή 1 δολ. ανά μετοχή το δ΄ τρίμηνο από τα 5,09 δισ. δολ. ή 91 cents ανά μετοχή.

Αντίθετα, τα έσοδα υποχώρησαν κατά 5,8% στα 20,7 δισ. δολ. από τα 21,9 δισ. δολ. την ίδια περίοδο του 2012.

Σημειώνεται πως οι αναλυτές, σε δημοσκόπηση της FactSet, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για κέρδη 99 cents ανά μετοχή και έσοδα 20,68 δισ. δολ.

Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές εξελίξεις ξεχωρίζει η εξαγορά της εταιρείας οικιακών αυτοματισμών Nest Labs Inc. από την Google έναντι 3,2 δισ. δολ.

Αρνητική ήταν εξάλλου η απάντηση της Time Warner Cable Inc. στην πρόταση εξαγοράς της Charter Communications, με τον αμερικανικό κολοσσό να χαρακτηρίζει ανεπαρκή την προσφορά των 132,50 δολ. ανά μετοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα